Artvin'de 63 boz ayı tespit edildi
banner40

banner39

Artvin'de 63 boz ayı tespit edildi

08 Haziran 2013 Cumartesi 12:57

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğünce Şavşat ilçesinde bugüne kadar yürütülen çalışmalarda bölgede 63 boz ayının yaşadığı tespit edildi.

Artvin'de 63 boz ayı tespit edildi
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaban hayatına yönelik en büyük sorunun, ayıların yerleşim yerlerine inmeleri olduğunu belirtti.

Bölgede ayı popülasyonunun tespiti amacıyla çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade eden Bulut, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Artvin Şube Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesinin, bölgedeki ayı popülasyonunun belirlenmesi ve zararlı ayıların ortamdan uzaklaştırılması amacıyla envanter çalışması başlattığını söyledi.

Çalışmalara,Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı ve EkolojisiYönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Doç. Dr. Ebubekir Gündoğdu, Araştırma Görevlisi Ahmet Arpacık, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Artvin Şube Müdürlüğünden Şube Müdürü Faruk Bucak ve teknik personelin katıldığını dile getiren Bulut, şöyle konuştu:

"Çalışma, Şavşat ilçesine bağlı Meydancık beldesinde yürütüldü. 21-24 Mayıs tarihlerinde bölgede yapılan envanter çalışmalarında, 900-2500rakımlar arasında 18 bin hektarlık alanda 2'şer kişilik ekiplerle gözlem yaptı. Arazinin çok sarp ve kayalık olması, insanlara geçit vermemesi, karşıdan izleme esnasında kör noktalar ve ağaçların gözlem yapılmasına engel olması nedeniyle arazinin yüzde 40'lık bölümünde çalışma yapabildik. Yaptığımız envanter çalışmalarında 63 boz ayının bölgede yaşadığını tespit ettik."

Bulut, Türkiye'deki ayı popülasyonu hakkında yeterli bilgi bulunmadığını kaydederek, "Çalışmalarımızı, ayıların yoğun olduğu Şavşat ilçesinin yanı sıra Karadeniz Bölgesi'ndeki diğer alanlarda da sürdüreceğiz. Bu çalışmaları yurt genelinde sürdürüp Türkiye'deki ayı sayısını belirlemeyi amaçlıyoruz" dedi.
banner5

Yorum Gönder

@name x