Ukrayna'da kanlı gece: 25 ölü
banner40

banner39

Ukrayna'da kanlı gece: 25 ölü

19 Şubat 2014 Çarşamba 09:24

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de polisin, kent merkezindeki meydana baskın düzenlemesi sonucu 7 polis ve 18 protestocu öldü.

Ukrayna'da kanlı gece: 25 ölü
Ukrayna'da kasım ayından beri aşılamayan siyasi kriz, dün farklı bir boyuta ulaştı. Polis başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'ndaki protestocuları işgal ettikleri yerlerden çıkarmak için bölgeye baskın düzenledi. Eylemciler şehir merkezini ateşe verdi.
Çıkan çatışmalarda 7'si polis 25 kişi öldü.

PATLAMA SESLERİ DUYULUYOR

Ukraynalıların sadece 'Meydan' diye andığı Bağımsızlık Meydanı'nda patlama sesleri duyuluyor, havai fişekler atılıyor ve büyük ateşler görülüyor. Şiddetli çatışmalar güvenlik güçleri Parlamento binasına yürüyen göstericileri dağıtmaya çalışırken çıktı.

Protestocuların polisi taş yağmuruna tutarak geri çekilmeye zorladıkları, polisin de protestoculara göz yaşartıcı bomba ve lastik mermiyle karşılık verdiği görüldü.

CUMHURBAŞKANI'NIN İSTİFASI İSTENİYOR

Ukrayna'da haftalardır devam eden gösterilerde hükümet karşıtı protestocular, Kasım ayında Rusya ile ilişkileri güçlendirmek için Avrupa Birliği (Ab) ile ticaret anlaşmasını son anda imzalamaktan kaçınan Cumhurbaşkanı Başkan Viktor Yanukoviç'in istifası çağrısında bulunuyor.

GÖRÜŞMEYE GİTTİLER ANCAK...

Protestocuların iki lideri şu ana dek istifa çağrılarını reddeden Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'le görüşmeye gitti. Ab yanlısı Udar Hareketi'nin lideri Vitali Kliçko ve Yurt Partisi lideri Arnesiy Yatsenyuk gece geç saatlerde Yanukoviç'in konutuna ulaştı. Ancak Cumhurbaşkanıyla görüşüp görüşemedikleri bilinmiyor.

TÜM ERKEKLERE DİRENİŞE KATILMA ÇAĞRISI

Ukrayna'da kolluk kuvvetlerinin müdahalesinin ardından, batı bölgelerden eylemciler, Kiev'e gelmek için yola çıktı. İktidar karşıtı eylemcilere katılmak için; Lviv ve Ternopil şehirlerinde toplanan eylemciler otobüslerle başkent Kiev'e hareket etti. Lviv ve Ternopil meydanlarında insanlar toplanarak yola düşen toplu taşıma araçlarının Kiev'e girişine izin verilmeyeceği bildirildi. Meydanda halka hitap eden Özgürlük hareketi lideri Oleg Tyagnibok Ukrayna'daki tüm erkekleri Kiev'deki direnişe katılma çağrısında bulundu.

MİLLETVEKİLLERİ DİRENİŞ ÇAĞRISI YAPTI

Müdahalenin başladığı sırada meydana gelen muhalefet partilerine üye milletvekilleri, göstericilere direniş çağrısı yaptı. Kiev'in ülkenin diğer şehirleri ile bağlantısının kesildiğini kaydeden milletvekilleri, Kievlileri destek için meydana çağırdı.

Öte yandan müdahalenin devam ettiği saatlerde Bağımsızlık Meydanı ve Kreşçatik Caddesi üzerindeki sokak lambaları söndürülürken, Meydan'daki sahneden sürekli Ukrayna ulusal marşı çalınıyor.

Öte yandan milletvekilleri, basın mensupları ve göstericilerin bulunduğu ve meydan karargahı olarak kullanılan Profsayuz (Sendikalar Birliği Binası)'nda çıkan yangında bina tamamen yandı. Yangından bir kaç saat önce Kırım Tatar Millî Meclisi eski Başkanı ve milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun da burada, meydandaki gelişmeleri televizyondan takip ettiği görüldü.

NATO'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna'daki son olaylara ilişkin yazılı bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ülkede şiddete dönülmesinden ve Kiev'den gelen ölüm haberlerinden ciddi endişe duyduğunu belirtti.

Rasmussen, tüm taraflara şiddetten kaçınma ve parlamenter süreç de dahil olmak üzere acilen diyaloğa yeniden başlama çağrısı yaptı.

BM'DEN AÇIKLAMA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de meydana gelen şiddet olaylarının yatışması için hükümetten protestolar nedeniyle gözaltına alınanların affedilmesini, göstericilerden de hükümet binalarını boşaltmalarını istedi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Ban'ın, Kiev'de can kayıplarının ve yaralanmalarının artmasından derin kaygı duyduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, taraflara, şiddete başvurmanın "kabul edilemez" olduğunu hatırlatan Ban, olayların yatışması için tarafları pozitif önlemler alma konusunda çabalarını artırmaya davet etti.

"BİNALARI BOŞALTIN"

Hükümetten, protestolar nedeniyle gözaltına alınanların affedilmesini isteyen Ban, göstericilerden de işgal ettikleri hükümet binalarını boşaltmalarını istedi.

Taraflara "hızlı çözüme ulaştıracak samimi diyalog" çağrısı da yapan Ban, "Ülkede daha fazla istikrarsızlık ve kan dökülmesinin önlenmesi hayati önemde. Tüm taraflar, Ukrayna'yı mümkün olan en kısa sürede demokrasi ve refah rotasına döndürmeyi hedeflemeliler" ifadesini kullandı. 

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de meydana gelen şiddet olaylarından "dehşete düştüğünü" bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, "Kiev'de meydana gelen şiddet olaylarından ve meydanın kenarına silahlı çevik kuvvet birliklerinin yığıldığına dair haberlerden dehşete düştüğümüzü söyleyebilirim." dedi.

Sokaklarda meydana gelen şiddeti ve her iki tarafça aşırı güç kullanımını kınamaya devam ettiklerini belirten Carney, güç kullanımının krizi çözmeyeceğini vurguladı. 

YANUKOVİÇ'E ÇAĞRI

Carney, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e, durumu derhal yatıştırma ve meydandaki sürtüşmeyi sonlandırma çağrısında bulunduklarını kaydetti. Sözcü Carney, Yanukoviç'i ayrıca, Ukrayna için ileriye dönük bir uzlaşı geliştirmek amacıyla muhalefet liderleriyle diyaloğu yeniden başlatmaya çağırdıklarını ifade etti.

haberler.com
banner5

Yorum Gönder

@name x