Rusya’nın yarısı sandık başında, Putin yönetimi güven tazeleyecek
banner40

banner39

Rusya’nın yarısı sandık başında, Putin yönetimi güven tazeleyecek

08 Eylül 2013 Pazar 14:11

Rusya’da kısmi yerel seçimler için halkın yarısı sandık başına gitti. Rusya’nın başkenti Moskova’nın belediye başkanının da seçileceği yerel seçimlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in eski partisi Birleşik Rusya’nın...

Rusya’nın yarısı sandık başında, Putin yönetimi güven tazeleyecek
Rusya’da kısmi yerel seçimler için halkın yarısı sandık başına gitti. Rusya’nın başkenti Moskova’nın belediye başkanının da seçileceği yerel seçimlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in eski partisi Birleşik Rusya’nın zaferle çıkması bekleniyor.

Rusya Merkez Seçim Kurulu, 83 bölgenin 80’inde farklı düzeylerde 7 bin ayrı seçim yapılacağını açıkladı. Halk sabah erken saatlerden itibaren sandık başına gitmeye başladı. Kısmi yerel seçimlerde 55 milyon seçmen adayını belirlemek için oylarını kullanıyor.

Moskova 10 yıllık aranın ardından yeni başkanını belirliyor. Birleşik Rusya Partisi adayı Sergey Sobyanin’in başkan seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor. Sobyanin’den sonra RPR-PARNAS partisi adayı, Kremlin karşıtı ünlü blogger Aleksey Navalnıy’ın ikinci sırada seçimleri tamamlaması bekleniyor.

Başbakan Dmitri Medvedev eşi ile birlikte sabah erken saatlerinde Moskova Belediye Başkanlığı için oylarını kullandı. Selin etkilediği uzak doğu bölgelerinde ise seçim sandıkları botlarla vatandaşların ayağına götürülüyor. Moskova’da iki gündür şehir günü kutlamaları çerçevesinde kültürel etkinlikler düzenleniyor.

Siyasi Teknolojiler Merkezi Başkanı Boris Makarenko’ya göre Navalnıy’e verilecek oyların büyük çoğunluğu belediye yönetiminden çok, Kremlin karşıtı oyların göstergesi olacak. Makarenko’ya göre, Kremlin Moskova halkının yerel yönetimle ilgili problemleri olduğunun farkında.

2012 Başkanlık seçimlerinde Putin karşıtı protesto gösterilerinin merkezi haline gelen Navalnıy, Moskova Belediye Başkanlığı seçimlerinde düşük bir destek alması durumunda Putin’in meşruiyeti perçinlenmiş olacak.
Moskova dışında, Moskova Bölgesi, Kuzey Kafkasya’dan İnguşetya ve Dağıstan da yedi ayrı kentte başkanlar seçilecek.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 2004’de Beslan’da bir okula yönelik terör saldırısı düzenlenmesinin ardından yerel yöneticilerin seçimlerini federal kontrole almıştı. 2012’de yapılan düzenleme ile yerel yöneticilerin halk tarafından seçilmesi uygulamasına yeniden geçilmişti.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x