Putin Kırım hakkında merak edilenleri anlattı
banner40

banner39

Putin Kırım hakkında merak edilenleri anlattı

18 Mart 2014 Salı 13:51

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın bağımsızlık kararı alması hakkında ilk kez konuştu.

Putin Kırım hakkında merak edilenleri anlattı
Rusya Devlet Başkanı Putin, dünyadan gelen tepkilere rağmen, Ukrayna'dan ayrılma kararı alan Kırım'ın 'bağımsız bir devlet olarak' tanınmasına ilişkin belgeyi imzaladı.
İmza sonrası ilk kez konuşan Putin, "Kırım, Rusya'dan ayrılabilecek bir bölge değildir." dedi.

Dünyanın canlı izlediği Putin'in konuşmasından satır başları:

"Kırım, Rusya'nın askeri gücünü sembolize eden pek çok örneklerle doludur. Bu açıdan bakınca Rusya'ya çok benzerdir. Rusya'dan ayrılabilecek bir bölge değildir. Rusya'nın yaşam tarzını, dilini muhafaza eder. Ve bugün hem Kırımlılar, Kırım Tatarları, Ukraynalılar, hep Kırım içinde bir arada olmuşlardır. Ve referandumda da Kırımlar tercihini ortaya koymuştur.

Sovyet döneminde çok adaletsizlik yaşanmış ve bu süreç de Ruslar da çok acı çekmiştir. Kırım halkına destek çıkmak zorundayız. Bundan sonraki süreçte de 3 dil olacak. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca. Kırım, Rusya'nın bir parçası olmaya devam edecek. Bu nesillerden nesile aktarılacak bir durumdur. Bu nesillerden nesillere aktarılan bir durum ve öyle de olacak.

1930'larda Rus etnik kökeninden olanlar da sıkıntı çektiler.Ama yasa şunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Şimdi tarihte yaşanan gelişmelerde Kırım Ukrayna'nın oldu. Ama şimdi Kırım kararını kendi verdi. Halklara tercihlerini sormak mümkün olmamıştı. Ancak şimdi mümkün oldu."

RUSYA BAĞIMSIZLIĞI RESMEN TANIDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameye göre Ukrayna'dan ayrılma kararı alan Kırım, 'bağımsız ve egemen bir devlet olarak' tanınacak. Putin, imzaladığı kararname ile Rus donanmasının konuşlanmış olduğu Sivastopol kentinin özel statüsünün de devam ettiğini vurguladı.

Kremlin resmi internet sitesinde yer alan belgede, "Kırım halklarının 16 Mart 2014 tarihindeki referandumda ortaya koyduğu özgür irade gözönünde bulundurularak Kırım Cumhuriyeti'nin, Sivastopol şehrinin özel bir statü taşıyarak bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanındığı" belirtildi.

Ukrayna'nın özerk bölgesi Kırım'ın yönetimi Yanukoviç'i görevden alan yeni hükümetin meşruluğunu kabul etmemiş ve Ukrayna'dan ayrılacağını duyurmuştu. Halkın büyük çoğunluğu Rus kökenli olan Kırım'da Pazar günü yapılan referandumda oy kullananların yüzde 97'si Rusya'ya bağlanmaktan yana oldu.

ABD'DEN 11 KİŞİYE YAPTIRIM

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Ukrayna ve Kırım'daki gelişmeler nedeniyle aralarında eski Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç ile Rus yetkililerin de bulunduğu 11 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı. Söz konusu kişilerin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini tehdit ettikleri gerekçesiyle uygulanan yaptırımlar ABD'deki mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağını kapsıyor.

Putin'e de yaptırım uygulama ihtimaliyle ilgi bir soruya Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney net bir yanıt vermedi. "Atacağımız adımlar herkesi ve her eylemi kapsayabilecek" diyerek açık kapı bıraktı.

RUSYA'NIN G-8 TOPLANTILARINA KATILIMI DA ASKIYA ALINDI

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Rusya'nın G-8 toplantılarına katılımını askıya aldıklarını söyledi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tehdit edildiği gerekçesiyle uygulanan yaptırımlar, mal varlıklarının dondurulmasını ve seyahat yasağını kapsıyor.

Amerikalı yetkililer bu yaptırımların Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya üzerindeki en geniş yaptırımlar olduğunu ve yaptırımların genişletilebileceğini söylüyor.

Obama ise, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahale etmeye devam etmesi durumunda yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını da ifade etti.

"BİZE DE YAPTIRIM UYGULAYIN"

Rus milletvekilleri, Kırım'daki bağımsızlık referandumun ardından yaptırım kararı alan Batı'yı eleştirdi. Milletvekilleri bir bildiriyle ABD ve Ab'yi kendilerine de yaptırım uygulamaya çağırdı.

Rusya parlamentosunun alt kanadındaki (Duma) milletvekillerinin bildirisinde "Sayın Obama ve Avrupalı bürokratlara, bu bildiriyi imzalayan herkes için aynı yaptırım kararlarını uygulamayı öneriyoruz" ifadesi kullanıldı.

haberler.com
banner5

Yorum Gönder

@name x