NY Times: Ankara, IŞİD’in kaçak petrol satışına göz yumuyor
banner40

banner39

NY Times: Ankara, IŞİD’in kaçak petrol satışına göz yumuyor

15 Eylül 2014 Pazartesi 10:22

The New York Times gazetesi, Obama yönetiminin, IŞİD’in en büyük gelir kalemlerinden kaçak petrol satışına engel olması konusunda Ankara’yı ikna edemediğini yazdı

NY Times: Ankara, IŞİD’in kaçak petrol satışına göz yumuyor
Bu konuda gerginlik yaşandığını kaydeden gazete, bazı hükümet yetkililerinin bu petrol ticaretinden yararlanması ihtimaline dikkat çekti.
Dünyanın saygın gazetelerinden The New York Times, Obama yönetiminin IŞİD’in Irak ve Suriye’de zenginleşmesine sebep olan milyonlarca dolarlık kaçak petrol ticaretinin önünü kesmeye çalıştığını, ancak henüz  Türkiye’yi ikna edemediğini yazdı. Gazete önceki gün yayımladığı haberde Washington’ın bu konuda Türkiye’yi açıktan eleştirmekten kaçındığını, perde arkasında ise IŞİD’in finans kaynaklarını kurutma konusundaki müzakerelerin gittikçe gerginleştiğini iddia etti.

IŞİD, Suriye ve Irak’ta 10 kadar petrol sahasını elinde tutuyor. Batılı kaynaklara göre örgüt, bu sahalardan çıkardığı petrolün satışından günlük 1 ile 2 milyon dolar arasında gelir elde ediyor. Elde edilen bu para da militan devşirmede, militanların artan ücretlerini karşılamada ve iki ülkenin sınırları içindeki erişim ve operasyon kabiliyetini artırmada kullanılıyor.

NY Times, Batılı istihbarat birimlerinin, IŞİD’in Irak üzerinden Türkiye’ye gerçekleştirdiği petrol sevkıyatının izini sürebildiklerini belirtti. Pentagon’daki yoğun tartışmalara rağmen ABD’nin petrol tankerlerine henüz saldırma kararı almadığını yazan gazete, ismini vermediği üst düzey bir Amerikalı yetkilinin, “Bu seçenek hâlen duruyor.” dediğini aktardı. Örgütün,  Suriye üzerinden de Türkiye sınırına döşenen borularla, eşeklerle, araçlara eklenen büyük yakıt depolarıyla, Asi Nehri’nden sallarla kaçak akaryakıtı Türkiye’ye soktuğu biliniyor.

Haberde, son iki haftada Obama’nın milli güvenlik ekibinin defalarca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer Türk yetkililerle görüştüğü ve IŞİD’le mali mücadelenin de bu görüşmelerin önemli bir parçası olduğu bildirildi. Gazete ancak Ankara’nın bu konuda işbirliğinde isteksiz olduğunu kaydetti. Ancak Obama yönetiminin eğer isterse Türkiye’nin IŞİD’in para akışını ciddi oranda kesebileceğine hâlâ inandığını da belirtti.

Gazete, haberinde Washington merkezli düşünce kuruluşu Heritage Foundation’ın tecrübeli uzmanı James Phillips’in, “Türkiye yasa dışı yollarla gelen petrolün düşük fiyatından dolayı kaçakçılığı görmezden geliyor. Eminim çok sayıda Türk bundan avantaj sağlıyordur.” sözlerini de aktardı. Phillips, kaçakçılıktan yarar sağlayanlar arasında hükümet yetkililerinin bulunmasının da mümkün olduğunu öne sürdü.

NYT’ye konuşan ABD’nin muteber düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü dış politika uzmanlarından Luay El Hatip, “Bu kara borsaya giriş kapısının anahtarı Türkiye’nin güney koridoru. Türkiye bu kara borsanın bir parçası hâline geliyor.” derken, Obama yönetimine en yakın düşünce kuruluşu olarak bilinen Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) danışmanı Juan Zarate de, “Bu büyük bir hayal kırıklığı. Temel bir NATO müttefikiniz var ve IŞİD’in para ve militan hareketliliğinin önünü kesmeye niyetinin ve gücünün olup olmadığı net değil.” ifadelerini kullandı.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x