Moskova ile hal pazarlığı sürüyor, sektör tedirgin
banner40

banner39

Moskova ile hal pazarlığı sürüyor, sektör tedirgin

02 Kasım 2013 Cumartesi 08:08

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Pokrovski halinin etnik çatışmaların ardından kapatılması Türk yaş meyve ve sebze sektörünü etkilemeye devam ediyor. Türkiye’den gelen Ekonomi Bakanlığı heyeti Rusya’da gerçekleştirdiği görüşmelerden...

Moskova ile hal pazarlığı sürüyor, sektör tedirgin
Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Pokrovski halinin etnik çatışmaların ardından kapatılması Türk yaş meyve ve sebze sektörünü etkilemeye devam ediyor. Türkiye’den gelen Ekonomi Bakanlığı heyeti Rusya’da gerçekleştirdiği görüşmelerden henüz sonuç alamadı.

Kısa vadede halde bulunan malların alımı ve satışına izin verilerek kriz aşılmaya çalışırken, orta vadede geçici yer gösterilmesi ile ilgili sorun aşılamadı. Türkiye, uzun vadede ise 5-7 hektar arasında yaş meyve ve sebze için kalıcı bir lojistik merkez talep ediyor. Moskova şehir yönetimi ise talebin karşılanabilmesi için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) edindiği bilgiye göre, Türk ve Rus yetkililer yaş meyve ve sebze sorununun aşılabilmesi için “Çalışma Grubu” oluşturdu. Türkiye Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, halin kapatılması ile ilgili yaşanan krizin Türkiye yaş meyve ve sebze sektörü açısından bir başarı hikayesine dönüşeceği müjdesini verdi. Moskova’nın yaş meyve ve sebze ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’si Türkiye’den gelen ürünlerle karşılanıyor.

2 - 3 haftadır Türkiye’den mal getiremeyen Türk şirketlerinin sorununun çözümü için haftalar gerekebileceği belirtiliyor. Türkiye’den alımları tamamı ile durdurduklarını ifade eden sektör temsilcileri 1-2 aylık bir sürede önemli ölçüde zarar edeceklerini ve yoğun rekabetin olduğu piyasada kayıplarının telafisinin zor olacağını ifade ediyor.

Rus haber ajanslarına konuşan Moskova Belediyesi Dış Ekonomik ve Uluslar Arası İlişkileri Dairesi yetkilisi Büyükelçilik Ticaret Müşavirliği’nde önceki gün yapılan görüşmeleri değerlendirdi. Rus yetkili, “Türk tarafı önerilen hallerde koruma koşullarını beğenmiyor. Onlar 5-7 hektarlık acil bir lojistik merkez istiyor. Ama şu anda böyle bir alanımız yok. Türk iş adamları ürünlerinin yerleştirilmesi için gerekli yerlerin bulunmaması yüzünden zarar gördü. Moskova’ya getirilen meyve ve sebze ürünlerinin yüzde 20’si Türkiye’den geliyor. Dolayısıyla sorun ciddi.” dedi. Rus yetkili Türk tarafının geçici süre için önerilen 3 alternatifle ilgili de güvenlik nedeni ile endişeleri olduğunu belirtti.

İddialara göre, Türkiye ve diğer ülkelerden gelen yaklaşık 500 TIR Moskova girişlerinde bekliyor. Alternatif merkezlerin oluşturulamaması nedeni ile ürünler bozulmak üzere olduğu belirtildi. Görüşmelerde mutabakata varılamaması yeni siparişleri engelliyor. Dolaylı olarak da Türkiye’de yaş meyve ve sebze üreticinin elinde kalıyor.

Halle ilgili sorunun Türkiye’ye özel bir durum olmadığına değinen Türk yetkililer, Moskova yönetiminin yapıcı bir tutum içinde olduğunu, sorunu çözmek için çaba sarf ettiğini belirtiyor. Türk yetkililere göre Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Kasım’da Moskova’ya gerçekleştireceği ziyarete kadar kriz aşılacak.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x