'Merhamet' konferansı dualarla sona erdi‏
banner40

banner39

'Merhamet' konferansı dualarla sona erdi‏

05 Ekim 2013 Cumartesi 04:39

Tayland’da düzenlenen “Merhamet: Budizm ve İslam arasında köprü” başlıklı konferans bugün dualar eşliğinde sona erdi.Mahidol Üniversitesi Uluslararası Budist - Müslüman Anlayış Merkezi tarafından 3 - 4 Ekim 2013 tarihleri arasında...

'Merhamet' konferansı dualarla sona erdi‏
Tayland’da düzenlenen “Merhamet: Budizm ve İslam arasında köprü” başlıklı konferans bugün dualar eşliğinde sona erdi.

Mahidol Üniversitesi Uluslararası Budist - Müslüman Anlayış Merkezi tarafından 3 - 4 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlenen konferansta İslam ve Budizm arasında köprü oluşturan 'Merhamet' teması işlendi.

Sponsorluğunu Thailand Achievement ınstitute, Sehul İslam Ofisi'nin yaptığı konferansta ülkenin önde gelen akademisyenlerinin yanı sıra, imam ve Budist Rahiplerden oluşan 130 katılımcı yer aldı. Konferansta ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden toplam 13 konuşmacı fikirlerini paylaştı.

Açılış konuşmasını Ulusal Budizm Ofisi Direktör Yardımcısı Dr. Amnaj Buasiri yaptığı konferansta, iki din arasında barışın önemi ele alındı. İki din arasında 'merhamet'in bir köprü görevi yaptığını belirten Amnaj Buasiri, bu tur konferansların iki dini anlama adına önemli olduğunu ifade etti.

Konferansta konuşan Dr. Art Ong Jumsai Na Ayudhya, dünyadaki barışın ancak kalplerdeki merhamet hissiyle sağlanabileceğine dikkat çekerek, “Zeki insana değil, merhametli, vicdanlı insana ihtiyacımız var.” dedi.

Budist rahip Phramedha Vinaiyaros ise, merhamet duygusunun herkeste olması gerektiğini, bir dine ya da bir topluma ait olmadığı gibi, insanlığın bir sıfatı olduğunu söyledi.

Konuşmacılardan bir diğeri Budist Rahip Maha Paitoon Kalayanataro ise, “Verme duygusu insana bir şey kaybettirmez, aksine kazandırır.” şeklinde konuştu. Kalayanataro, vermenin almaya kısayla üstün olduğuna vurgu yaptı.

Prof. Zakee Phitakkumphol da, “Tayland'ın Güney sorunları” adlı konuşmasında, olayların altında insanların birbirlerinin kültürlerini bilmemeleri, insanların birbirlerinin kültürünü öğrenme şansı bulacakları ortamların oluşturulması sorunları yattığını belirtti.

Konuşmacı Brunei Sultanlığı Üniversitesi’nden Prof Dr. Osman Bakar ise Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) merhamet örneklerini paylaşarak, “Efendimizin hayatının her saniyesinde merhamet ve şefkat görüyoruz. Savaşlarda bile Efendimiz düşmanlarına karşı bile şefkat ile davranmıştır.” açıklamasını yaptı.

Konferans, Budist Rahip ve Müslüman din görevlisi kendi inançları doğrultusunda yaptıkları dualar eşliğinde sona erdi. İki din mensubunun barış içerisinde aynı ortamda dua etmesinin katılımcıları etkilediği görüldü.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x