Kırım'da başbakanlık binası işgal edildi
banner40

banner39

Kırım'da başbakanlık binası işgal edildi

27 Şubat 2014 Perşembe 09:48

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Parlamento ve Başbakanlık binaları silahlı gruplar tarafından ele geçirildi.

Kırım'da başbakanlık binası işgal edildi
Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başbakanlık ve Parlamento binasının kimliği belirsiz kişiler tarafından ele geçirildiği bildirildi.
MECLİS BAŞKANI DUYURDU

Rus Interfax ajansının haberine göre Kırım Tatar Meclisi Başkanı Rifat Çubarov, Facebook hesabından Parlamento ve başbakanlık binalarının silahlı kişilerce ele geçirildiğini ancak bu kişilerin üzerinde tanınmalarını sağlayacak herhangi bir işaret bulunmadığını açıkladı.

Haberde, parlamentoyu ele geçiren şahısların sayısının 30-35 civarında olduğu kaydedildi.

GERGİNLİK KIRIM'A SIÇRADI

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in görevden alınmasıyla sona eren gerginlik Kırım'a sıçradı. Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını isteyen Rusya yanlıları ile buna karşı çıkan Kırım Tatarları arasında birkaç gündür süren gerginlik dün çatışmaya dönüştü.

Bağımsızlık ilan edilmesini görüşmek üzere başkent Akmescit'teki Kırım Parlamentosu olağanüstü toplanırken, bina önünde Ukrayna yanlısı Tatarlar ile Rusya yanlısı Ukraynalılar gösteri yaptı. Az sayıdaki polis, tarafların arasına girerek gerginliği önlemeye çalışsa da başarısız oldu.

Parlamento binasının tepesine Rusya bayrağı çekildi.

1 KİŞİ ÖLDÜ, 26 KİŞİ YARALANDI

Polisin çekilmesiyle çıkan kavgada bir kişi kalp krizinden hayatını kaybederken, 26 kişi de yaralandı. Göstericilerin binaya girmesini önlemeye çalışan polis, Parlamento kapısı önünde kordon oluşturdu. Rusya'ya yanlısı Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov ile görüşen Kırım Tatar Meclisi Başkanı Rifat Çubarov'un açıklamasının ardından gerginlik sona erdi.

Halkı sabırlı olmaya ve provokasyona gelmemeye davet eden Çubarov; “Evlerinize dönün. Rusya'ya bağlanma için oylama yapılmayacak. Karar alma sürecine Kırım Tatarları da dahil olacak. Kırım kazandı” dedi. Kırım

RUSYA YANLILARI ALANDAN AYRILMADI

Tatarları, alanı büyük ölçüde terk ederken, slogan atmayı sürdüren Rusya yanlıları Parlamento önündeki alandan ayrılmadı.

Bu arada Sivastopol'daki Nahimov Meydanı'nda toplanan Rusya yanlıları, ellerinde hem Ukrayna hem de Rus bayrakları ile Rusya lehine slogan attı. Ukrayna'daki geçici yönetime tepki gösteren protestocular, iş adamı Aleksey Çaliy'i Sivastopol Belediye Başkanı ilan etti. Çaliy, kentin güvenliğini sağlamak için halk savunma birlikleri oluşturduklarını açıkladı.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan bütün tarafların da itidal ve sağduyuyla hareket etmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

KIRIMOĞLU, ACİLEN KİEV'E GİTTİ

Kırım'da yaşanan gerginliğin ardından Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Parlamento önünde toplanan Kırım Tatarlarına 'sakin olun' çağrısı yaptı. Provokasyonlara karşı uyarıda bulunan Kırımoğlu daha sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Kırımoğlu, Yanukoviç'in görevden alınmasının ardından Cumhurbaşkanlığına vekalet eden Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ile görüştü. Bu arada Rusya da Kırım'a bir heyet gönderdi. Duma milletvekili Leonid Slutskiy başkanlığındaki heyet, Kırım milletvekilleri ile bir araya gelerek son gelişmeleri ele aldı.

PUTİN'DEN ORDUYA "SAVAŞA HAZIR OLUN" EMRİ

Ukrayna'nın yüzünü çevirdiği Batı, Kiev'e destek verirken, Rusya ise savaşa hazırlanmaya başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ve Merkez Askeri Bölgelerinde ordunun savaşa hazırlık seviyesinin ani bir şekilde denetlenmesini istedi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Merkez ve Batı Askeri Bölgesi ve birlikleri 2. Ordu, Hava ve Uzay savunma kuvvetleri, paraşüt birliği, uzun ve kısa menzilli askeri nakliye birlikleri alarm durumuna geçirildi” dedi.
banner5

Yorum Gönder

@name x