Gürcistan’ın yeni başbakanı 31 yaşındaki Garibaşvili
banner40

banner39

Gürcistan’ın yeni başbakanı 31 yaşındaki Garibaşvili

03 Kasım 2013 Pazar 09:53

Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili, 31 yaşındaki İçişleri Bakanı Irakli Garibaşvili’yi yerine halef olarak belirlediğini açıkladı. Gül Devrimi ile Gürcistan yönetiminde 10 yıldır bulunan Mihail Saakaşvili’ye karşı zafer kazanan...

Gürcistan’ın yeni başbakanı 31 yaşındaki Garibaşvili
Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili, 31 yaşındaki İçişleri Bakanı Irakli Garibaşvili’yi yerine halef olarak belirlediğini açıkladı.

Gül Devrimi ile Gürcistan yönetiminde 10 yıldır bulunan Mihail Saakaşvili’ye karşı zafer kazanan “Gürcistan Rüyası” koalisyonunun lideri olan milyarder başbakan İvanişvili, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili’nin 17 Kasım’da yemin ederek göreve başlamasının ardından koltuğunu bırakacağını belirtmişti.

İçişleri Bakanlığı döneminde Garibaşvili’nin başarılı çalışmalar ortaya koyduğunu kaydeden İvanişvili, “Başbakan daha fazla güce sahip olacak, Irakli bu pozisyona uygun…” dedi.

Garibaşvili göreve seçilmesinin ardından yaptığı değerlendirmede, “İvanişvili tarafından başlatılan siyasi ve ekonomik gelişmeleri sürdüreceğime söz veriyorum…” dedi.

Forbes dergisine göre 5,5 milyar dolar serveti bulunan İvanişvili, batının yanı sıra Rusya ile de ilişkilerin geliştirilmesini destekliyor. Saakaşvili’nin 2008’de 5 günlük savaş yaptığı Rusya ile ilişkileri geliştirme sözü veren Margvelaşvili ise NATO ve Avrupa Birliği ile de ilişkilerin güçlenmesini destekliyor.

İvanişvili, görevden ayrılmasının ardından sivil toplumun gelişimi için çalışacağını ifade etti. Rusya ile ilişkilerde kısmi iyileşme sağlayan İvanişvili döneminde; Gürcü şarabı, maden suyu ve meyve ve sebzesinin yeniden Rusya pazarına girişinin yolu açılmıştı. Moskova 2006’da Gürcistan’dan ihraç edilen ürünlere yasak getirmişti.

Gürcistan'da Cumhurbaşkanının 24 Kasım’da resmen göreve başlamasının ardından mevcut hükümet istifa edecek. Garibaşvili’nin resmi olarak göreve başlayabilmesi için parlamento ve Margvelaşvili’den onay alması gerekiyor. Ancak iki adımın da formaliteden ibaret olduğu belirtiliyor.

Tiflis ve Sorbonne Üniversiteleri’nden uluslar arası ilişkiler alanında master derecesi olan Garibaşvili, Rusça, İngilizce ve Fransızca biliyor.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x