First Lady olarak ilk buluşma
banner40

banner39

First Lady olarak ilk buluşma

25 Eylül 2014 Perşembe 10:01

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin New York kentinde BM Genel Kurul’unda yaptığı dünkü konuşması öncesi çeşitli ülke liderleriyle ikili görüşmelerde bulundu.

First Lady olarak ilk buluşma
Bunlardan en dikkat çekici olanı, Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile önceki gece yaptığı görüşmeydi.
Obama’nın eşiyle birlikte Waldorf Astoria Oteli’nde konuk heyet başkanları ve eşleri için verdiği resepsiyona eşi Emine Erdoğan’la birlikte katılan Erdoğan, davette ABD lideriyle kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, Suriye dahil olmak üzere bölgesel sorunlara değinildiği ifade edildi.

"FIRSAT ARASI"
Görüşmeyi iki liderin beraber çalışma konusunda mutabakat sağladığı bir “fırsat arası” diye açıklayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Caitlin Hayden, şunları söyledi: “Başkan Obama ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD-Türkiye ilişkisine olan bağlılıklarını vurguladılar ve IŞİD’in ortaya koyduğu tehdit dahil, bölgesel ve küresel zorlukları ele almada beraber çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldılar”

Erdoğan, resepsiyonun ardından da BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, İklim Zirvesi’ne katılan devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlediği çalışma yemeğinde yer aldı.

RUHANİ'Yİ TAHRAN'A DAVET ETTİ
Erdoğan, önceki gün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de bir araya geldi. Görüşmede iki lider bölgesel konularda daha yakın çalışma konusunda mutabık kaldı ve ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meselelerde de işbirliği içinde olmanın önemine işaret etti.
 
Erdoğan, geçtiğimiz günlerde ameliyat olan İran’ın dini lideri Ayetullah Hameney’e de geçmiş olsun dileklerini iletti. Ruhani’nin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Tahran’a davet ettiği öğrenildi.

MASUM VE ABBAS'LA DA GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Muhammed Fuad Masum ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüştü.
Irak Cumhurbaşkanı Masum’a yeni hükümet için başarı dileyen Erdoğan, Irak’ın birlik ve beraberliğini önemsediklerini vurguladı.

Erdoğan’ın, Filistin Devlet Başkanı Abbas’la yaptığı görüşmede ise Gazze’deki ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin ve Filistinliler arasındaki birliğin öneminin altı çizildi. Görüşmede Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması için uluslararası camianın İsrail üzerinde baskı yapması gerektiğine de değinildi.

DESTEK İSTEDİ
Erdoğan, görüştüğü Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Gürcistan Başbakanı Iraklı Garibaşvili, Romanya Başbakanı Victor Viorel Ponta ve Grenada Başbakanı Keith Mitchell’den Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeliği adaylığına destek istedi.

BIDEN İLE GÖRÜŞECEK
Türkiye ve ABD arasında yapılacak tek ikili görüşmenin ise bugün yapılması bekleniyor. Irak’ın yeni Başbakanı Haydar El Abadi, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ile ikili görüşme yapan Obama’nın katılmayacağı bu görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bir araya gelecek. 
 

Hürriyet
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x