Egemen Bağış: Biz, AB'den Çıkıp Arap Birliği’ne Girmedik
banner40

banner39

Egemen Bağış: Biz, AB'den Çıkıp Arap Birliği’ne Girmedik

11 Kasım 2013 Pazartesi 13:57

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti’nin Avrupa Parlamentosu’nda (AP) grup değiştirmesine Avrupa’dan gelen eleştirilere tepki gösterdi. Bağış ‘‘Biz AB’nin bir grubundan çıkıp, Avrasya Birliği'nin...

Egemen Bağış: Biz, AB'den Çıkıp Arap Birliği’ne Girmedik
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti’nin Avrupa Parlamentosu’nda (AP) grup değiştirmesine Avrupa’dan gelen eleştirilere tepki gösterdi. Bağış ‘‘Biz AB’nin bir grubundan çıkıp, Avrasya Birliği'nin ya da Arap Birliği'nin bir grubuna girmiş değiliz. Biz hakettiğimiz şekilde davranılan gruplarla olmayı tercih ettik.’’ şeklinde konuştu.

İsveç’in yeni Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund'u bakanlıktaki kabulünde konuşan AB Baklanı Egemen Bağış, AK Parti’nin AP’de kendisine verilen sözleri tutmayan Hıristiyan Demokratlar’dan ayrılarak, AB’nin genişlemesine soğuk bakan Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı’na üye olması konusunun sorulması üzerine tepkilerini dile getirdi. Bağış kararın siyasi bir karar olduğunun altını çizerek ‘‘Türkiye’ye olumsuz tavırlar içinde olan, toplantılarına kabul etmeyen, karar mekanizmalarına dahil etmeyen, 10 yıl boyunca gözlemci statüsünde tutan bir grupta daha fazla kalmayı kendi milletimizin bize verdiği emanete yakıştıramadığımız için bu kararı aldık.’’ şeklinde konuştu.

2002 yılında iktidara gelmelerin ardından Avrupa Muhafazakar Partiler Birliği'nin (EPP) kendilerine sözlü ve yazılı davet gönderdiğini anlatan Bağış ‘‘Bize bir yıllık ‘gözlemci’ statüsü ardından ‘ortak üyelik’ statüsüne yükseltileceğimizi yazılı olarak beyan ettiler. Biz de parti içindeki değerlendirmeler sonucu gözlemci olarak gruba katılma kararı aldık. EPP yazılı beyanında verdiği sözü tutmadı. AK Parti’nin statüsünü bir türlü yükseltmedi. Yükseltmek için de üye partilerin onayına sunacak prosedürü bile başlatmadı.’’ şeklinde konuştu.

SOSYALİST ENTERNASYONEL’DEN AK PARTİ’YE DAVET

AK Parti’nin tüm uyarılarına rağmen durumun 10 yıldan fazla süre değişmediğine dikkat çeken Bağış, Sarkozy ve Merkel’in engellemesi olabileceği düşüncesiyle konuyu kendileriyle de görüştüklerini anlattı. ‘‘Bir türlü mesuliyeti üstlenen kimse olmadı’’ diyen Bağış, bu süreçte AP’deki Liberal ve Sosyalist Enternasyonel’den davetler geldiğini kaydetti. Konunun MKYK’de değerlendirildiğini ifade eden Egemen Bağış, ‘‘EPP’nin bu ikircikli tavrı artık kabul edilemez olarak değerlendirildi.’’ diyerek, Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı’nda yer alan dört
başkan yardımcılıklarından birisinin AK Parti’ye verildiğini anlattı.

‘‘TÜRKİYE HİÇBİR ŞEKİLDE KAPIDA BEKLETİLECEK BİR ÜLKE DEĞİLDİR’’

AK Parti’nin AP’de grup değiştirmesi konusundaki AP’li üyelerin eleştirileri konusunda ise AB Bakanı Egemen Bağış, ‘‘Bu tamamen siyasi bir tercihtir. Bu kararı tartışmak en doğal haklarıdır. Ancak bir sorumlu arıyorlarsa 2003’ten bu yana 10 yıl boyunca AK Parti’yi haketmediği bir şekilde gözlemci statüsünde tutan, ortak üyelik sözünü yazılı beyana rağmen tutmayan EPP yöneticilerini sorgulamaları gerekir.’’ dedi.

Türkiye’nin hiçbir şekilde kapıda bekletilemeyeceğinin altını çizen Bağış, Avrupa’da herkesin bu tavırdan da gerekli dersi çıkartması gerektiğini vurguladı. ‘‘Biz AB’nin bir grubundan çıkıp, Avrasya Birliği'nin, Afrika Birliği'nin ya da Arap Birliği'nin bir grubuna girmiş değiliz. Çıktığımız da girdiğimiz grup da AB’nin resmi kurumlarından birisi. Biz hakkettiğimiz şekilde davranılan gruplarla olmayı tercih ettik. Türkiye’ye olumsuz tavırlar içinde olan, toplantılarına kabul etmeyen, karar mekanizmalarına dahil etmeyen, 10 yıl boyunca gözlemci statüsünde tutan bir grupta daha fazla kalmayı kendi milletimizin bize verdiği emanete yakıştıramadığımız için bu kararı aldık.’’ şeklinde konuştu.

‘‘BU GRUP, AP’DEKİ EN BÜYÜK GRUPLARDAN OLABİLİR’’

En büyük grubun en büyük grup kalacağına dair bir garantisinin olmadığını kaydeden Egemen Bağış, ‘‘Nasıl AK Parti kurulduğunda kimse ihtimal vermemesine karşın kuruluşundan kısa bir süre sonra Türkiye’nin en güçlü partisi oldu, belki bu grup da AB içinde yaşanan bu çelişkilerden sonra AP’deki en büyük gruplardan birisi olacaktır.’’ sözlerine yer verdi.

MOR GABRİAL MANASTIRI İÇİN İSVEÇ’TEN TEŞEKKÜR

AB Bakanı Egemen Bağış ayrıca geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte İsveç’e gittiklerini hatırlatarak örnek bir konukseverlikle karşılandıklarını kaydetti. İsveç Parlamentosu’nda bulunan sekiz siyasi partiden yedisinin Türkiye’nin AB üyeliğine açıkça destek verdiğini kaydeden Bağış, Türkiye ile İsveç’in her geçen gün bir ilişki boyutu yaşandığını belirtti. İsveç’te altı tane Türkiye asıllı Süryani parlamenterin olduğunu ifade eden Egemen Bağış ‘‘Bu gittiğimizde hem İsveç makamları, hem İsveç Parlamentosu’ndaki Süryani milletvekilleri ve toplum temsilcileri Başbakanımıza (Mor Gabriel Manastır’ın açılmasından dolayı) ne kadar müteşekkir olduklarını vurguladılar.’’ sözlerine yer verdi.

‘‘İSVEÇ, TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYOR’’

İsveç’in Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund ise 22. Faslın müzakereye açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, vize muafiyeti ve Kıbrıs görüşmelerinde ise çok iyimser olduklarının altını çizdi. İsveç olarak Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x