“Çin ile Türkmenistan, Asya bölgesinin hızlı kalkınan iki ülkesi”
banner40

banner39

“Çin ile Türkmenistan, Asya bölgesinin hızlı kalkınan iki ülkesi”

02 Eylül 2013 Pazartesi 17:07

Mart ayında cumhurbaşkanlığı görevini devralan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Orta Asya turu kapsamında yarın Türkmenistan’a geliyor. Xi'nin ziyareti öncesi Türkmen Devlet Ajansı’na konuşan Çin’in Aşkabat Büyükelçisi Xiao Qinghua,...

“Çin ile Türkmenistan, Asya bölgesinin hızlı kalkınan iki ülkesi”
Mart ayında cumhurbaşkanlığı görevini devralan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Orta Asya turu kapsamında yarın Türkmenistan’a geliyor. Xi'nin ziyareti öncesi Türkmen Devlet Ajansı’na konuşan Çin’in Aşkabat Büyükelçisi Xiao Qinghua, Çin ile Türkmenistan’ın Asya bölgesinde hızlı kalkınan iki ülke olduğunu söyledi.
6 Ocak 1992 yılında iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başlatıldığını hatırlatan Büyükelçi Qinghua, geçen 21 yılda ve özellikle son 6 yılda Aşkabat ile Pekin arasında ikili ilişkilerin hızlı bir şekilde geliştiğini kaydetti.
Karşılıklı anlayış ve çıkar doğrultusunda ilişkilerin yürüdüğünü kaydeden Büyükelçi," Her gün Pekin, Urimçi ve Aşkabat arasında uçak seferleri yapılıyor. Türkmen öğrenciler Çin’de eğitim alıyor. 8 bin kilometre uzunluğundaki Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattıyla Türkmen gazı Çin’e ulaştı. Geçen süre zarfında iki ülke arasında 100’ün üzerinde ikili anlaşma imzalandı” şeklinde konuştu.
Ülkeler arasındaki ticari ilişkilere değinen Çin Büyükelçi, 1992 yılında ticaret hacim 4.5 milyon dolar iken, geçen yıl bu rakam 10 milyar doları aştığını belirtti. Bu bağlamda, Çin’in Türkmenistan en büyük ticaret ortağı olduğunu ifade etti.
Doğalgaz sektöründeki ilişkilerin iyi düzeyde geliştiğini söyleyen Büyükelçi Xiao Qinghua, 2009 yılında devreye alınan boru hattıyla Türkmen gazının Çin’in birçok eyaletine ve özerk bölgesine ulaştığını memnuniyetle dile getirdi.
Büyükelçi, Türkmenistan’da faaliyet gösteren 22 Çin şirketinin 65 ortak projede yer aldığını, ulaşım, iletişim, eğitim, teknoloji olmak üzere pek çok sektörde iş yapıldığını belirtti.
Türkmenistan ile Çin başkanlarının ilk defa bir araya geleceklerini söyleyen Büyükelçi, ziyaret kapsamında ikili münasebetleri arttırma adına pek çok konunun değerlendirileceğini ve bir takım anlaşmalara imza atılacağını kaydetti.
Orta Asya turunun ilk ayağında 3-4 Eylül tarihlerinde Türkmenistan’ı ziyaret edecek olan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bu ülkedeki dünyanın en büyük 2.doğalgaz yatağı olan Galkınış sahasındaki tesislerin açılış törenine katılacak.
Cumhurbaşkanı Xi, ayırca Rusya’daki G-20 zirvesine katılacak, ardından Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ı ziyaret edecek. Xi, Kırgızistan’da Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılacak.
Çin’in yeni Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, Orta Asya ziyareti yeni görevindeki üçüncü yurtdışı ziyareti olacak. Mart ayında Rusya ve Afrika ülkelerini ziyaret eden Xi, Haziran ayında Latin Amerika turu çıktı ve ABD’yi de ziyaret etti.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x