Bu borularla meydan okudu
banner40

banner39

Bu borularla meydan okudu

02 Mayıs 2014 Cuma 09:36

Rus gazına olan bağımlılık, Kırım kriziyle birlikte Avrupa’da tartışılırken, Rusya’nın Ukrayna’yı baypas edecek Güney Akım Projesi’nin yetkilileri kendilerinden emin.

Bu borularla meydan okudu
Rus doğalgazını Karadeniz’in altından Avrupa’ya taşıyacak ve Türkiye ekonomik münhasır bölgesinden geçen Güney Akım Projesi’ne, Ukrayna’daki krizin ardından Avrupa’da itiraz sesleri yükseliyor.  Avrupa Komisyonu, Rusya’nın Güney Akım’ın inşası için çeşitli ülkelerle imzaladığı anlaşmaların AB hukukuna aykırı olduğunu savunmuştu.  Ne var ki tüm bu gelişmeler yaşanırken, Güney Akım şirketi, proje güzergâhındaki ülkelerden gazetecileri Almanya’da boruların üretildiği fabrikaya davet ederek, bir nevi gövde gösterisi yaptı. Bu yaz itibariyle inşaata başlanması planlanan proje için emin konuşan Güney Akım Transport Sözcüsü Jasper Jansen, “Avrupa’nın 2030 itibariyle yıllık minimum 116 milyar metreküp (bcm) ekstra gaz ihracatı yapması gerekecek. Güney Akım, bunun  63 bcm’ini karşılayabiliyor. Umarız geriye kalan miktarı dolduracak alternatif vardır” dedi.
2.200 METREDE BORU

Güney Akım Projesi, Rus gazını Karadeniz’in altından Bulgaristan’a, buradan Sırbistan, Macaristan ve Avusturya’ya ulaştırmayı hedefliyor. En dikkat çekici özelliği ise şu an Rusya’nın Avrupa’ya sattığı gazın yaklaşık yarısının geçtiği Ukrayna’yı baypas ediyor olması. Gazetecilere, Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı’nda kullanılacak boruların üretildiği Europipe’a ait fabrikayı gezdiren Güney Akım Transport’un Sözcüsü Jansen, Güney Akım’ın Avrupa’nın yıllık 581 milyar metreküpe çıkacak gaz ihtiyacının 63 milyar metreküpünü tek başına karşılayabileceğini söyledi. Jansen, projenin açık denizdeki kısmının dört boru hattından oluşacağını kaydederek, bir ve ikinci hatlarda toplam 1.8 milyar Euro’luk çelik boru kullanılacağı bilgisini verdi. Projenin en zor kısmı olan açık deniz boru döşeme sürecinde, son teknoloji gemilerle Karadeniz’in 2 bin 200 metreyi bulan deniz derinliğinde çalışılacağını vurgulayan Güney Akım Sözcüsü, “Projenin Kuzey Akım’a göre daha zorlu ve süreç gerektiren bir proje olduğunu söylemem lazım” dedi.

Rakamlarla Güney Akım

Açık Deniz Boru Hattı 
Boru hattı sayısı: 4
Boru hattı uzunluğu: 931 km
Yıllık kapasite: 63 bcm
En derin nokta: 2.200 m
Boru çapı: 813 mm
Hanehalkı eşdeğeri enerji: 
38 milyon

TÜRKLER PROJEDE YOK

Güney Akım’ın 63 bcm’lik kapasitesi, Avrupa’nın gaz tüketiminin yüzde 13’ünü tek başına karşılamaya yetiyor.  Gaz akışının 2015 sonuna doğru başlaması, tam kapasiteye ise 2018 yılında ulaşılması bekleniyor. Açık denizde boru döşenmesine ise bu sonbaharda başlanması öngörülüyor.
Projenin bir ve ikinci hatları için 150 bini aşkın boru sipariş edildi. İki hat için toplam 1.8 milyar Euro’luk çelik boru üretileceğini ifade eden Jansen, bir ve ikinci hat için üretilecek boru işinde Türk şirketlerinin olmadığını söyledi. Üçüncü ve dördüncü hatların ihaleleri gerçekleştiğinde, gelecek teklifleri değerlendireceklerini belirten Jansen, “Projenin bu kısımlarında Türk şirketleri alt yüklenici olarak katılabilir” dedi.


kaynak: hürriyet
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x