Belçika polisi çevreci eylemcilere baskın yaptı
banner40

banner39

Belçika polisi çevreci eylemcilere baskın yaptı

04 Eylül 2013 Çarşamba 16:17

Belçika'nın Anvers şehrinde İstanbul’daki Gezi olaylarını hatırlatan bir vaka yaşandı. Ormanlık alanda yapılacak ofisler için ağaçların kesilmesini engellemek isteyen çevreci gençler bölgeyi 2 ay boyunca istila etti. Ancak dün gençler,...

Belçika polisi çevreci eylemcilere baskın yaptı
Belçika'nın Anvers şehrinde İstanbul’daki Gezi olaylarını hatırlatan bir vaka yaşandı. Ormanlık alanda yapılacak ofisler için ağaçların kesilmesini engellemek isteyen çevreci gençler bölgeyi 2 ay boyunca istila etti. Ancak dün gençler, polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldı ve ağaçların kesilmesine başlandı.

Nakliye şirketi Essers’e ait olan ormanlık bölgede inşaat çalışmalarının yapılacağını haber alan çevreci gençler bundan 2 ay önce ormanlık bölgeyi istila etmişti. 'Ferrari Orman'ı diye adlandırılan bölgede çadırlar kuran ve ağaç dallarının üstünde de kalacak yerler ayarlayan çevreciler, Salı sabahı polis baskınıyla kısa sürede ormanlık alanın dışına alındılar. Çevreci aktivistlerden Fleur van den Bosch, "Arkadaşlarımızı dışarıya attılar. Çadırımızı yıktılar.” dedi. Aktivistler, 3 eylemci ağaçların tepesindeyken iş makinelerinin ağaçları kesmeye başladığını iddia etti.

Şirketin 5,53 hektarlık ormanlık alanda 1,74 hektarlık bölümündeki ağaçları kesmek için izin aldığı da öğrenildi. Çevreci aktivistler verilen izni mahkemeye taşımış fakat 4 Temmuz tarihinde mahkeme aktivistleri haksız bularak ağaçların kesilmesine izin vermişti. Çevreciler ise mahkemenin verdiği karara itiraz haklarının 7 Eylül’e kadar sürdüğünü ve bu sürede kendilerinin zorla ormandan çıkarılmalarının da hukuksuz olduğunu savunuyor.

Essers şirketi ise polisin ormanı boşaltmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken, çevrecilerin tutumunun hukuksuz olduğunu aktardı.

YEŞİLLER TEPKİLİ

Çevreci tutumuyla bilinen Yeşiller Partisi ise olaya en büyük tepkiyi veren siyasi kadro olarak ön plana çıkıyor. Yeşillerden Anvers Belediyesi Meclis Üyesi Joris Giebens, ağaçların kesilmemesi için gerekli mücadeleyi vermelerine rağmen bunu engelleyemediklerini belirti. Giebens, "Essers firmasını bu konuda ikna edemedik ancak henüz izin alınmayan bir B bölgesi daha var. Şu anda B bölgesinde ağaç kesilmesi için izin alınamadı ve biz de bu bölgeyi korumak için tüm yolları deneyeceğiz." dedi.

Türkiye’de Gezi Parkı olaylarına da değinen Giebens, "Türkiye’de olaylar farklı gelişti ancak burada kalabalıkların sokağa çıkmasına sebep olacak bir durum yok. Gerekli kişiler gerekli yollardan tepkilerini gösteriyorlar." dedi.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x