Neden tüm mirasını Mehmetçiğe bıraktı?
banner40

banner39

Neden tüm mirasını Mehmetçiğe bıraktı?

09 Ekim 2014 Perşembe 10:39

Zeki Müren, neden tüm parasını Mehmetçik Vakfı'na bağışladığı bir ses kaydıyla anlatmış.

Neden tüm mirasını Mehmetçiğe bıraktı?
Türkiye'nin Sanat Güneşi Zeki Müren'in vasiyetiyle ilgili ses kaydı, mirasını bağışladığı Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından 18'inci ölüm yıldönümünde yayınlandı.
Zeki Müren'in vefatından 6 ay önce yapılan kayıtta ilginç ifadeler dikkat çekiyor.

Müren, kendisinden "Zekicik" diye bahsettiği kayıtta, 26 Mart 1996 sabaha karşı bir rüya gördüğünü ve böylece mirasını Mehmetçik Vakfı'na bırakmaya karar verdiğini anlatıyor. Ses kaydında Zeki Müren şunları söylüyor: 

BÜYÜK RUHLARIYLA NÖBETTE 

"Türk Eğitim Vakfı'nın ve de Mehmetçik Vakfı'nın vefakâr dostları var. 26 Mart 1996 sabaha karşı gördüğüm bir rüyanın, rüya değil hakikatti galiba, etkisiyle yıllarca ciğerimde, kalbimde, kanımda, beynimde, böbrek taşımı sahnede düşüren, müspet, menfi bin türlü insanı yola getirmeye çalışan Zekicik, o an bir karara varmıştı.

Sınır boylarımızda vatanımız için, bizim için, seve seve can vermeye yüce yürekleriyle, büyük ruhlarıyla nöbet bekleyen ve düşmana karşı yurdumuzu koruyan Türk askerlerinin bir armağan mahiyetinde, candan dualarımla birlikte Mehmetçik Vakfı'na miras olarak bırakışım. Bu tarih henüz yeni sayılır... 26.3.1996 sabahı Bodrum'daki vasiyetimi imzalattıktan sonra kendimi hür bir martının denizi yalayarak uçuşu gibi hissettim hem de beyaz kanatlar üstünde. Duygularımı anlatacak kelimeyi bulamıyorum. Ama sizlerin hissettiğine inanıyorum." 


BİR DE VİDEO YAYIMLANDI 

Zeki Müren, aynı ses kaydında, Türk Eğitim Vakfı'nın naçiz bir üyesi olmanın şerefini taşıdığını da belirtiyor. Müren, ses kaydını "Size daima saygı duyacak Zeki Müren'iniz" diyerek bitiriyor. TEV, ayrıca, Zeki Müren'in daha önce yayımlanmamış fotoğraflarından oluşan bir de video yayımladı. Videoda, Müren, kendi hayatından bir kesidi kendi üslubuyla anlatıyor. Ünlü sanatçı, 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonu'nda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. TEV ve Mehmetçik Vakfı, Zeki Müren'i ölümünün 18'inci yılında 27 Eylül günü Bodrum'da anmıştı. 

18 YILDA 2 BİN 452 ÖĞRENCİYE BURS

Sanat Güneşi'nin vefatının ardından oluşturulan Zeki Müren Fonu'ndan bugüne kadar 2 bin 452 öğrenciye burs verildi. 2014- 2015 öğretim yılında da TEV Zeki Müren Burs Fonu ile 210 öğrenciye ayda 400 TL burs sağlanacak. Zeki Müren mal varlığının yarısını da TSK Mehmetçik Vakfı'na bağışladı.

TSK Mehmetçik Vakfı bu bağışlar sayesinde şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden bir Mehmetçik'in ailesine bir defaya mahsus olmak üzere 40 bin TL, birinci derece bir gaziye aylık 1060 TL, üniversite öğrencisi Mehmetçik çocuğuna ise ayda 700 TL yardımda bulunuyor.

TEV bağışçısı olan Safiye Ayla Targan ile TEV ve Mehmetçik Vakfı bağışçısı Zeki Müren'in hatıralarının yaşatılması ve Türk musikisine genç sesler kazandırılması amacıyla her 3 yılda bir de ses yarışması düzenleniyor.
banner5

Yorum Gönder

@name x