Sosyal medya işe alınmada etkili olabilir
banner40

banner39

Sosyal medya işe alınmada etkili olabilir

03 Ocak 2014 Cuma 13:31

"İşverenlerin ve çevrenizin nezdinde sosyal medyadaki paylaşımlarınızla 'bu işi en iyi ben yaparım' imajı oluşturun"

Sosyal medya işe alınmada etkili olabilir
Dünyada milyonlarca kişinin kullandığı sosyal medyanın, işverenler tarafından işe alınacak personelle ilgili araştırma için kullanıldığı bildirildi.

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Görevlisi Mustafa Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanıcıların sosyal medyada paylaştığı gündelik bilgilerin onlar hakkında detaylı bilgiler verdiğini söyledi.

Amerika'daki bir araştırmanın, insan kaynakları yöneticilerinin iş başvurusu yapan adayları sosyal medyadan araştırarak onlar hakkında daha fazla bilgiye ulaşmaya çalıştıklarını ortaya koyduğunu belirten Bostancı, "Henüz ülkemizde çok sık başvurulan bir yöntem olmasa da benzer uygulamalara rastlanmıyor değil. Sosyal medya iş başvurularında çok iyi referans olabilir" dedi.

- Zararlı alışkanlıklar ve yetenekler gibi bilgiler inceleniyor

Bostancı, artık iş başvurularında iletişim bilgilerinin yanı sıra sosyal medya hesap adresleri de istendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"CV'lerde bu hesap bilgilerine yer verilmese dahi insan kaynakları yöneticileri, iş başvurusu yapan adayları öncelikle popüler arama motoru Google ve sonra sosyal medya üzerinden araştırıyorlar. Facebook, LinkedIn, Twitter gibi sosyal medya ortamları, adaylar hakkında CV'lerin söylediklerinden daha fazlasını söylüyor."

Adayların sosyal medya hesaplarını inceleyen yöneticiler adayın yetenekleri, iletişim becerileri, eski işine dair fikirleri gibi birçok bilgiye ulaşabildiklerini vurgulayan Bostancı, "Adayın verdiği bilgiler doğru mu, zararlı alışkanlıklara sahip mi, şirket kültürüne uyum sağlar mı ve takım çalışmasına yatkın mı gibi sorulara cevap arıyorlar. Ulaştıkları bilgiler adayı işe alma kararlarını olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkiliyor" ifadelerini kullandı.

- Profil işverenlerin dikkatini çekecek şekilde düzenlenmeli

Bostancı, sosyal medyayı kişilerin kariyer için kullanmaya "profilinin gizlilik ayarlarını doğru yapılandırarak" başlayabileceğini belirterek, seçilecek profil fotoğrafının hangi paylaşımların sadece arkadaşlara, hangilerinin herkese açık olacağına doğru karar verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kişilerin katıldıkları eğitim programlarına, aldıkları sertifikalara profilde herkes tarafından görülebilecek şekilde yer vermesi gerektiğini dile getiren Bostancı, şöyle devam etti:

"Başarılarınıza ve yeteneklerinize vurgu yapan, kariyer hedeflerinize ait paylaşımlarınızı herkesin görebileceği şekilde paylaşabilirsiniz. İşverenlerin ve çevrenizin nezdinde sosyal medyadaki paylaşımlarınızla 'bu işi en iyi ben yaparım' imajı oluşturun. Araştırmalar iş dünyasının sık kullandığı sosyal ağ olarak önce LinkedIn, sonra Facebook'u işaret ediyor. İş dünyasında hangi şekilde yer alıyor olursanız olun bir LinkedIn hesabı açarak iş çevrenizi genişletebilirsiniz."

- Sosyal medyadan şirket hakkında bilgi edinilebilir

İş görüşmesine gitmeden önce başvuru yapılan şirket hakkında sosyal medyayı kullanarak daha özel bilgilere ulaşabileceğine işaret eden Bostancı, "Şirket yöneticileri ve çalışanlarıyla irtibata geçerek şirket kültürü hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kısacası şirket hakkında geleneksel yöntemlerle edinebiliceğinizden daha fazla bilgiye sosyal medya sayesinde ulaşabilir ve daha başarılı bir iş görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz" diye konuştu.
banner5

Yorum Gönder

@name x