Sağır ve dilsiz taş ustaları
banner40

banner39

Sağır ve dilsiz taş ustaları

18 Ocak 2014 Cumartesi 11:45

Rize'de Karali kardeşler, dünyanın en gürültülü mesleklerinden birini yapıyorlar ama bu onları hiç rahatsız etmiyor.

Sağır ve dilsiz taş ustaları
Rize'de Karali kardeşler, binlerce yıllık geçmişi bulunan ve dünyanın en gürültülü mesleklerinden birini yapıyorlar ama bu onları hiç rahatsız etmiyor.

Rize'nin Güneysu ilçesi Yeşilköy'de yaşayan İsmail Karali (65) ve Muhammet Karali (60) isimli iki kardeş binlerce yıllık geçmişi bulunan taş ustalığını binlerce yıl önceki tekniklerle ilerleyen yaşlarına rağmen yapmaya devam ediyorlar.

Mesleklerinin hammaddesi olan kayalar genelde akarsu kenarlarında bulunduğu ve taşları işlemek için kullanılan çekiç ve çiviler yüzünden ilkel taş ustalığı halen dünyanın en gürültülü mesleklerinden bir tanesi. Ancak mesleklerinin gürültülü oluşu Karali kardeşleri hiç rahatsız etmiyor. Çünkü Karali kardeşler doğuştan sağır ve dilsiz. Sayıları yok denecek kadar azalan Rizeli taş ustaları onca gürültüye rağmen işitmedikleri için kaya parçalarını bir nakkaş ustalığı ile işliyor. Karali kardeşler kendi aralarında ve müşterileri ile kendilerine özgü geliştirdikleri bir işaret ve vücut dili ile anlaşıyor.

Yaklaşık 50 yıldır taş ustalığı yaparak geçimlerini sağlayan iki kardeşin Rize ve çevresindeki binlerce ev ve duvarda emeği var. Günde ortalama 100 adet taş kesmeyi başaran ustaların eserleri arasında bir çok cami de bulunuyor. Gelişen inşaat teknolojisi taşa olan ilgiyi azaltsa da ustalar halen müşteri bulabiliyor.

Karali Kardeşler işaret dili ile esleklerini çok sevdiklerini ve ömürleri yettiğince bu işi sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ediyorlar
banner5

Yorum Gönder

@name x