Pide fiyatları açıklandı
banner40

banner39

Pide fiyatları açıklandı

12 Haziran 2015 Cuma 15:11

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan ayı içerisinde Ankara’da 250 gramlık pidenin fiyatının 1.5 TL’ye, İstanbul’da ise 300 gramlık pidenin ise 2 TL’ye satılacağını açıkladı.

Pide fiyatları açıklandı
Balcı, pide fiyatlarına iki yıl aradan sonra zam yapıldığını söyledi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Balcı, genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısıyla 2015 yılı pide fiyatlarını açıkladı.
2015 yılında yaklaşan Ramazan ayı sebebiyle yaptıkları maliyetler çerçevesinde 2 yıldır aynı olan kilogram fiyatının bu yıl 6 TL’den uygulanacağını dile getiren Balcı, kilogram fiyatının illere göre farklılıklar oluşturabileceğini kaydetti.

“ANKARA’DA 250 GRAMI 1.5 TL”

İllerdeki gram ve fiyatların farklı olmasına rağmen kilogram bazında ele alındığında 6 TL’nin üzerinde olmadığını gördüklerini vurgulayan Balcı, “2014 yılında Ankara ilinde 300 gramı 1.5 TL’den satılan pidenin bu yıl 250 gramı 1.5 TL’den satılacaktır. Yine örnek vermek gerekirse Karadeniz ilimizde 500 gramı 3 TL olarak satıldığında kilogramın 6 TL olduğunu görmekteyiz. Bu zorunlu fiyat artışından dolayı fırıncı esnafımızın gerekli fedakarlığı yaptığını ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“GİRDİLER CİDDİ ANLAMDA ARTTI”

Balcı, 2013 yılından 2015 yılına kadar gelen süre zarfında girdilerin ciddi anlamda artmasıyla birlikte zorunlu bir fiyat değişikliğinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Ekmek fiyatlarına bakıldığında 3 yıldır kilogram fiyatının 4 liranın üzerine çıkmadığını anımsatan Balcı, “bugün itibariyle ekmek fiyatında bir değişiklik söz konusu değildir. Geçen yıl buğday hasadı 19.5 milyon olmasına rağmen bu yıl hasadın 22 milyon ton olarak beklenmesi tüketimimizin de 19 milyon ton olduğunu göz önüne alırsak inşallah Ağustos ayında hasadın tamamlanmasıyla birlikte un fiyatlarında yükselmiş olan fiyatın un fiyatlarında biraz esneme olması durumunda biz ekmeğin kilogram fiyatının 4 TL olarak 3 yılı tamamlamayı arzu ediyoruz” dedi.

Pide fiyatlarının yılda bir kez belirlendiğini ve Ramazan ayına mahsus bir ürün olduğu sözlerine ekleyen Balcı, pide fiyatlarında 2 yıldır bir değişimin söz konusu olmadığını dile getirdi.

“GÜNDE 4 MİLYON 900 BİN ADET EKMEK İSRAF EDİLİYOR”

Pide fiyatlarında yaşanan artışın halk tarafından hoş görüyle karşılanacağını vurgulayan Balcı, “Mübarek Ramazan ayıyla birlikte ekmek israfının ülkemizde çok fazla boyutlarda olduğunu daha önce ifade etmiştik. 2013 yılının öncesinde günde 6 milyon adet ekmek israf edilirken, 2013 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanımızın başkanlığında başlatılan kampanya neticesinde bu rakam 4 milyon 900 bin adeta düştü. Fakat kesinlikle bunu yeterli görmek mümkün değil. Ben tüketici olan vatandaşlarımızdan mübarek Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte ekmek israfı konusunda daha hassas davranmalarını ve hassasiyetlerini Ramazan ayından sonra da devam ettirmelerini istirham ediyorum. Her gün 4 milyon 900 bin adet israf edilen ekmeği biz çok daha aşağılara çekmek zorundayız. Fırınlardaki israfın önüne geçilmesiyle ilgili yapılmasını gereken düzenlemeyi ilgili bakanlık olan İçişleri Bakanlığıyla biran önce hayata geçirme inancımı taşımaktayım” şekilde konuştu.
Balcı, fırınlardaki israfında önüne geçilmesiyle birlikte bu rakamın 2 milyon adetlere çekilmesi gerektiğini ifade etti.

“İSTANBUL’DA 300 GRAMLIK PİDE 2 TL”

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Balcı, İstanbul’daki pide fiyatlarını sorulması üzerine ise, “Pideler, İstanbul’da geçen yıl itibariyle 300 gramı 1.5 TL olarak satılmıştı. Bu yıl itibariyle bazı ilçelerinde belki 300 gramı 2 TL’den satılacaktır ama ortalamaya aldığımızda o da Türkiye geleninin üstünde olmadığını göreceğiz. Türkiye genelindeki tüm illeri baz aldığımızda kilogram fiyatının 6 TL’nin üzerinde olmadığını göreceğiz” şeklinde konuştu.

Balcı, konuşmasının sonunda sokakta satılan ekmek ve pidelerden alınmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Milliyet
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x