“Kara elmas“ta ramazan mesaisi
banner40

banner39

“Kara elmas“ta ramazan mesaisi

14 Haziran 2016 Salı 15:48

Zonguldak'taki kömür ocaklarının dehlizlerinde çalışan maden işçileri, zorlu çalışma koşullarına rağmen oruçlarını tutarak, kömür üretimini sürdürüyor. Yeraltı madenciliğinin yapıldığı Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel sektörde çalışan binlerce madenci, üç vardiyada girdikleri ocaklarda ramazan ayında da özveriyle çalışmalarını devam ettiriyor. Kömür kazan ve 4-5 metrelik ağaç direklerden tahkimatlar yapan işçiler, sahur ve iftarlarını madende yapıyor

“Kara elmas“ta ramazan mesaisi
  Zonguldak'taki kömür ocaklarının dehlizlerinde çalışan maden işçileri, zorlu çalışma koşullarına rağmen hem oruçlarını tutuyor hem de kömür üretimini sürdürüyor.
Yer altı madenciliğinin yapıldığı Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel sektörde çalışan binlerce madenci, üç vardiyada girdikleri ocaklarda ramazan ayında da özveriyle çalışıyor.

Göçük, gaz zehirlenmesi, metan gazı patlaması gibi çok sayıda tehlikeyle karşı karşıya olduklarından sevdikleri ve iş arkadaşları tarafından ''Hayırlı işler'' yerine ''Uğurlar olsun, Allah'a emanet ol'' temennileriyle yolcu edilen kömür işçileri, baretlerinin ışığıyla aydınlanan iş yerlerinde oruç ayında da birlik ve dayanışma örneği sergiliyor.

Kazmalarıyla kömür çıkaran, baltalarıyla ağaçlardan kestikleri 4-5 metre uzunluğundaki direklerle tahkimat yapan işçiler, madende kurdukları sahur ve iftar sofralarında evlerinden getirdikleri yemekleri paylaşıyor. 

Maden işçisi Gökhan Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır çalıştığı madende işçilerin bir kısmının kömür kazdığını, diğerlerinin de üretim alanlarında oluşan boşlukların çökmemesi için tahkimat yaptığını söyledi.

Ramazanda da çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Durmaz, şöyle dedi:

"Ramazanın ilk günlerinde biraz zorlansak da alıştık. Ama ister istemez zorluk oluyor. Beden gücüyle çalıştığımız için ağır geliyor. Yer altının yazın serin olması oruç tutanlar için avantaj oluşturuyor. Bedenen çok yorulmamıza rağmen sadece susuzluk bizi zorluyor." 

Sezai Taşkıran da ramazanda "kazasız belasız" çalışmak için dua ettiklerini söyleyerek, "Oruçluyken madende çalışırken zorlanıyoruz. Burada çalışmak ne kadar zor da olsa dini vecibelerimizi yerine getirmeye gayret ediyoruz. Madende orucu bırakmamanın huzuru tarif edilemez bir duygu." ifadesini kullandı.


AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x