Elektrik çarptı, kemençe yapmaya başladı
banner40

banner39

Elektrik çarptı, kemençe yapmaya başladı

15 Temmuz 2014 Salı 12:53

Samsun'da elektrik ustasıyken akıma kapılarak yaralanan Fethi Bol, mesleğini bırakıp bir arkadaşının tavsiyesi üzerine, çalmasını dahi bilmediği kemençe imalatına başladı.

Elektrik çarptı, kemençe yapmaya başladı
Gülsan Sanayi Sitesi'nde kiraladığı atölyede kardeşi ve arkadaşıyla ayda 600 kemençe üreten Bol, başta Almanya, Belçika ve Hollanda olmak üzere birçok ülkeye de kemençe ihraç ediyor.
Kemençe çalmasını bilmeden "kemençe ustası" olduğunu belirten 32 yaşındaki Fethi Bol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemençeyi dünyaya tanıtmak istediğini söyledi.

Atölyesinde kardeşi ve arkadaşıyla çalışarak, tamamen el yapımı olmak üzere ayda yaklaşık 600 kemençe yaptıklarını belirten Bol, kemençe üretimine başlamasını şöyle anlattı:

"Yaklaşık 12 yıl önce elektrik ustasıyken akıma kapılarak yaralandım. Elektrik işini bırakarak tamamen tesadüfler sonucu, bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine kemençe imalatına başladım. Birkaç ay bir ustanın yanında eğitim alarak işi öğrendim. Daha sonra kendi atölyemi kurdum. Bugün dünyanın çok sayıda ülkesine kemençe gönderiyorum. Ayda 600 kemençe yapıyoruz. Kullanmasını bilmeden yaptığım kemençelerin büyük ilgi görmesi, beni mutlu ediyor."

- Kullanmasını bilen tanıdıklarına test ettiriyor

Farklı kategorilerde 4 ayrı şekilde kemençe yaptığını ifade eden Bol, "Bazı ülkelerden özel siparişler alıyorum. Ses kalitesi iyi olan elektronik kemençe isteyenler de oluyor. Onlar için ayrı, özel üretim gerçekleştiriyoruz. Ses tonuna uygun profesyonel kemençe yapıyorum ancak genelde orta sınıf kemençe üretiyoruz" dedi.

En iyi kemençenin erik, ardıç, dut ve kiraz ağaçlarından yapıldığına değinen Bol, yaptığı kemençeleri, kullanmasını bilen tanıdıklarına test ettirdiğini kaydetti.

Fethi Bol, kemençeyi başta Almanya, Belçika ve Hollanda olmak üzere, aralarında Fransa, Japonya, Avusturya, İngiltere ve Güney Afrika'nın da bulunduğu ülkelere ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x