Ekmeğini taştan çıkarıyor
banner40

banner39

Ekmeğini taştan çıkarıyor

28 Mayıs 2014 Çarşamba 14:29

Muhasebecilik yaptığı atölyede merak üzerine mermer işçiliğine başlayan Gülçin Makara, işin zorluklarına rağmen 15 yıldır beyaz taşa şekil veriyor

Ekmeğini taştan çıkarıyor
33 yaşındaki Gülçin Makara, 15 yılda edindiği tecrübeyle işin zorluklarına rağmen erkeklere taş çıkarıyor.
Makara, müşterilerin, mermerleri kendisinin işlediğine inanmadıklarını ve çok şaşırdıklarını söyledi.

Çalıştığı atölyeye muhasebeci olarak girdiğini, çalışanlara heveslenerek mermer kesmeye başladığını dile getiren Makara, "Çalışanlara işlerini titiz yapmalarını söylediğimde bana kızıyorlardı. Ben de işi öğrendim. Mermeri kesip şekil verebiliyorum. Bu işe merakla başladım. Bayanlar titiz olduğundan dolayı yaptığım işleri de titizlikle ve temiz yapıyorum. Bu işi erkek işi görmüyorum, her bayan yapabilir" şeklinde konuştu.

Mesai arkadaşlarının tecrübelerini paylaşmaktan çekindiğine dikkati çeken Makara, bunun üzerine iş çıkışında kendisini geliştirdiğini dile getirdi.

İş yerine gelen müşterilerin mermer ustası olduğuna inanmadıklarını aktaran Makara, şunları kaydetti:

"İstedikleri ölçüyü kesince ve her şeyi hazırlayınca bana teşekkür ederek gidiyorlar. Mermercilikte her şey standart yapılıyor. Biraz da bunları değiştirmek istedim. Müşterinin haberi olmadan kendi şekil ve modellerimi yapıyorum. Sonra bana teşekkür ediyorlar. Bu da benim için mutluluk verici. Oturmayı sevmiyorum. Bana 'muhasebecilik yap' diyorlar, ben burada çalışmayı daha çok seviyorum."






İŞ GÜVENLİĞİ

Çalışırken iş güvenliğinin önemli olduğuna işaret eden Makara, "İşimizde risk var. Dikkatli çalışmanız gerekiyor. Makine ve spiral tutma şekli gibi konulara dikkat edersek, koruma sağlarsanız güvenli olursunuz. Her işte risk var. 'Kaza riskini bayanlar daha aza indirgeyebilir' diye düşünüyorum çünkü bayanlar daha titiz. Erkekler, 'iş çabuk bitsin' diye acele ediyor. Bayanlar daha yavaş ve titiz oldukları için dikkatlidirler" ifadesini kullandı.

Atölye sahibi Erol Akar da Makara'nın mermer işine özenerek başladığını belirterek, "Kendini çok geliştirdi. Bugün burayı bırakıp kendi dükkanını açabilir. Meslek, erkek sanatı biliniyor ama sektörde diğer illerde bayan ağırlığı var. Bölgede tek kadın mermer ustası bizimle çalışıyor. Müşterilerimiz ilk gördüklerinde yadırgıyorlar ama daha sonra memnun oluyorlar. Şu ana kadar mermeri yere düşürüp kırdığını görmedim. Ustamızın yaptığı ince işçiliklere giremiyoruz. O, dantel örer gibi sabırla mermeri işliyor" değerlendirmesinde bulundu.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x