Dede mesleğini 47 yıldır sürdürüyor
banner40

banner39

Dede mesleğini 47 yıldır sürdürüyor

30 Kasım 2014 Pazar 14:33

Tokat'ta 58 yaşındaki bıçak ustası Mustafa Üzer, dede mesleğini 47 yıldır sürdürüyor.

Dede mesleğini 47 yıldır sürdürüyor
 Tokat Sanayi Sitesi'ndeki iş yerinde bıçakçılıkla uğraşan Üzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dede mesleğine 1967 yılında babasının yanında çalışarak başladığını söyledi.
Mesleğini severek yaptığını belirten Üzer, eskisi kadar iş olmadığını ifade ederek, "İsteyen olursa özel çakılar yapıyorum" dedi.

Sapını boynuzdan yaptığı çakıların fiyatının 5 ila 50 lira arasında değiştiğini ifade eden Üzer, turistlerin çakılara ilgi gösterdiğini dile getirdi.

Çakı yapmanın çok zahmetli ama çok zevkli olduğunu anlatan Üzer, "Yaptığınızın hiçbiri diğerinin aynısı olmaz, mutlaka farklıdır. Bin tane çakı yapsam bini de birbirinden farklıdır. Bu yüzden çakı yapmak çok zevklidir" diye konuştu.

Üzer, bazen yaptığı bir çakıya paha biçemediğini belirterek, "Milyar da verseler satmazsın onu ama bir dost gelir ona hediye edersin, dostunu mutlu etmek paradan çok daha önemlidir" ifadelerini kullandı.

Yaptığı çakıların yüzde 80'ini sakladığını anlatan Üzer, "Artık fazla iş olmadığı için güzel çakılar yapıp saklıyorum. Bıçakçılık benim mesleğim, ömrümün bu son zamanlarında çakı yapmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Üzer, özel koleksiyonunda 200 çakı bulunduğunu belirterek, "Ben ölürsem çocuklarım bunu saklayabilir. Sonra da babamız bunları yapıyordu diye teşhir edebilirler" şeklinde konuştu.

El sanatlarının birer birer yok olduğunu dile getiren Üzer, "Bu işler okullarda ders olarak verilmeli. El sanatlarımıza sahip çıkmanın yolu, gençlerimize öğretmek. Gençler eğer heves eder de öğrenirlerse bu meslek yok olmaz. Ben burada artık zamanımı geçiriyorum" dedi.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x