"Çocuklara isim verirken hassas olunmalı"
banner40

banner39

"Çocuklara isim verirken hassas olunmalı"

23 Kasım 2014 Pazar 12:08

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, çocuklara isim verirken Allah'ın sıfatları konusunda dikkatli olmak gerektiğini belirterek, "O yüzden bu tarz sıfatların başına kul anlamına gelen 'abd' kelimesi konulmalıdır" dedi.

"Çocuklara isim verirken hassas olunmalı"
Özkan, anne ve babaların görevlerinin başında evlatlarına güzel isim vermek geldiğine dikkati çekerek, bunun çocuğun dünyası ve ahireti için önemli olduğunu söyledi.
Bir Hadis-i Şerif'te, "Kıyamette babanızın ismiyle çağrılacaksınız. O halde isminiz güzel olsun" diye buyrulduğunu hatırlatan Özkan, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla güzel isim bu açıdan önem taşıyor. Çocuk, ismini taşıdığını şahsın manevi şahsiyetine bir şekilde bürünecek. Ebu Müslim'de geçen bir Hadis-i Şerif'te de Allah indinde en güzel isimlerin, Abdullah ve Abdurrahman olduğu aktarılıyor çünkü içinde Allah’ın sıfatlarının geçtiği isimlerdir. Özellikle her peygamber, her alim ve evliya da kendi isminden olanlara şefaat edecektir. Bebeklere güzel isim koymak, çok önemli."

- "Kur'an-ı Kerim'de geçen isim arayışı doğru değil"

Özkan, toplumda ebeveynlerin çocuğunun isminin farklı olması için farklı arayışlara girdiğine dikkati çekerek, bazılarının da dini hassasiyet göstererek ismin Kur'an-ı Kerim'de geçmesini istediğini dile getirdi.

Bu iki tutumun da yanlış olduğuna işaret eden Özkan, "Yüce Kitabımızda Ebu Cehil de Ebu Leheb de şeytan ve Kezban da geçiyor. Bunlar yanlış şeyler. İsmin hayırlı olması için Kur’an-ı Kerim'de geçen isim arayışı doğru değildir. Ashabın hayatında şunları görüyoruz, çocukların isimlerine peygamberlerin isimlerini koymak suretiyle onların şefaatine yönlendirme anlayışı var. Sahabelerin ya da çok güzel şahsiyetlerin ismi Kur’an-ı Kerim'de geçmiyor" diye konuştu.

Özkan, bunların yanı sıra "çağdaş ve afilli" olsun diye isim koymanın da yanlış olduğunu vurguladı.

"Savaş" ismi konulduğu zaman çocuğun savaş karakterli olacağını ifade eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dinimizde, tarihimizde ve kültürümüzdeki önemli şahsiyetlerin ismi konulduğu zaman o şahsiyetin kimliği ve kişiliği insana bir şekilde tesir ediyor. Bu açıdan Muhammet ismi çok önemlidir, Muhammet ismi olan eve kesinlikle bereket geleceğine inanılır dinimizde. O ismin sahibine asla zulmedilmeyeceğine inanılır.

Dolayısıyla Muhammet, Ahmet, Abdullah, Abdurrahman gibi isimler güzel isimlerdir."

Özkan, ''Rahman, Rahim, Aziz, Latif, Celil, Mecit, Cabbar, Metin, Hamit, Macit, Samet, Kadir, Rauf ve Malik" gibi vasıfların, Allah-ü Teala’ya has sıfatlar olduğuna işaret ederek, bazı ebeveynlerin çocuklarına bu isimleri verdiğini kaydetti.

Özkan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bebeklere isim verilirken doğrudan Allah’ın sıfatlarını koyduğunuz zaman doğru isimlendirme olmuyor. O yüzden bu tarz sıfatların başına, kul anlamına gelen 'abd' kelimesi konulmalıdır. Mesela, Allah'ın başına 'abd' koyduğunuz zaman Abdullah oluyor. Rahman koyacağımıza Abdurrahman, Kadir koyacağımıza Abdülkadir, Samet koyacağımıza Abdüssamet isimlerini vermeliyiz bebeklere çünkü Allah'a ait bir gücü ve sıfatı kula yüklediğiniz zaman, kulun onu taşıması mümkün değil."
banner5

Yorum Gönder

@name x