Bir Zehra'nın hayata tutunma mücadelesi
banner40

banner39

Bir Zehra'nın hayata tutunma mücadelesi

17 Mart 2014 Pazartesi 13:07

Samsun'da 3 yaşında geçirdiği ateşli hastalık sonrası duyu kaybı yaşayan Zehra Koyun, dudak okuyarak hayata tutundu.

Bir Zehra'nın hayata tutunma mücadelesi
Samsun'da Makbule ve Rıfat Koyun çiftinin 6 çocuğundan biri olan Zehra Koyun (40), 3 yaşında geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle işitme engelli oldu. Dumlupınar Dilsiz ve Sağırlar İlkokulu'nda öğrenimine başlayan Koyun, dudak okumayı öğrenince 3'üncü sınıfta normal okula geçti. 
İşlemsel derslerde başarılı olan Koyun, Türkçe dersinde kelimeleri anlamakta güçlük çektiği için sıkıntılar yaşadı. Sınıf arkadaşlarının tuttuğu notlarla ortaokul ve liseyi tamamlayan Koyun, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu Seracılık Bölümünü bitirdi.

ANNESİNE TEK BAŞINA BAKTI

Zehra Koyun, AA muhabirine, lisede okurken babasının vefat ettiğini, üniversite öğrenimi sonrasında annesinin alzheimer hastalığına yakalandığını söyledi.

Kardeşlerinin evlenerek evden ayrılmasının ardından 7 yıl boyunca tek başına annesine baktığını belirten Koyun, "Evde kaldığım süre içinde maddi zorluklar yaşadım. Anneme bakmak için yaptığım el işlerini sattım. Annem vefat ettikten sonra Karadeniz Engelliler Federasyonu'nun açtığı kurslara katıldım ve bir hastanede veri giriş personeli olarak çalışmaya başladım" dedi.



ALIŞVERİŞ YAPARKEN TURİST SANIYORLAR
İnsanlarla sadece dudaklarını okuyarak anlaşabildiğini anlatan Koyun, "En çok alışveriş yaparken sıkıntı yaşıyorum. Kelimeleri tam olarak kuramadığım için herkes benim turist olduğumu sanıyor, turist muamelesi görüyorum. Birkaç kez bir yerden alışveriş yaptığımda bana soruyorlar 'nerelisin' diye. Türk olduğumu söylediğimde herkes önce büyük şaşkınlık yaşıyor" diye konuştu.

Konuşmasını düzeltmek için özel diksiyon kursunda eğitim alacağını aktaran Koyun, "Özellikle çalıştığım hastaneye işitme engelli gelince doktorlarla anlaşmakta güçlük çekiyor. Bana haber veriyorlar, ben de doktorlarla işitme engellilerin anlaşmasını gönüllü olarak sağlıyorum. Bu bana büyük bir mutluluk veriyor" ifadesini kullandı.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x