Bir doğa mucizesi Zonguldak Yaylaları
banner40

banner39

Bir doğa mucizesi Zonguldak Yaylaları

16 Haziran 2014 Pazartesi 13:17

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yeşilin her tonunun bulunduğu yaylalar ve Türkiye'nin 105'inci Tabiat Anıtı olarak tescillenen Gümeli Ormanı, bin yıllık porsuk ağaçlarıyla ziyaretçilerini cezbediyor

Bir doğa mucizesi Zonguldak Yaylaları
Gümeli beldesinin merkezinden araçla ya da sık ormandan uzun yürüyüşle varılabilen yaylalar, çeşitli sporlara elverişli yamaçları, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle ilgi çekiyor.
Kentin bin 650 metre yüksekliğindeki en yüksek tepe Bacaklı ve eteğindeki Bölüklü Yaylası'nın sık çam ormanları arasındaki evleri, yaylacılık geleneği ve zengin bitki örtüsüyle turizmden daha fazla pay alabilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Yayla çevresindeki ağaçlarla otsu bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatı açısından zengin türlere sahip bölge, doğa bilimcilerinin de ilgisini çekiyor.

Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam AA muhabirine, beldedeki yeşilin her tonunun görülebildiği tabiat harikası yaylaların fotoğrafçılarla doğaseverler tarafından her yıl büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Bahar ve yaz aylarında ziyaretçilerin yaylalara akın ettiğini anlatan Saydam, "Amatör ya da profesyonel fotoğraf çekiyorsanız ve Gümeli'ye henüz ayak basmadıysanız çok şey kaçırmışsınız demektir. Beldemiz tarih, doğa, insan ve her türlü hareketin iç içe girdiği enfes bir yer olarak sayısız kareler sunuyor" dedi.



TÜRKİYE'NİN EN YAŞLI AĞAÇLARI

Gümeli ormanlarının yaban hayatı açısından geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türlerin yer aldığını vurgulayan Sayrdam, bölgenin ziyaretçileri cezbeden özellikte olduğunu kaydetti.

Saydam, her yıl Bölüklü Yaylası'nda düzenlenen, "Bal Festivali"nde Zonguldak'ın ve yakın illerden gelen doğaseverlerin piknik yaparak doğanın tadını çıkardığını söyledi.

Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarının Gümeli yaylalarında bulunduğunu belirten Saydam, "Bin 600 yaşında olan porsuk ağacının gövde çapı 2 metre 93 santimetre. Gövde çevresi 9,20 ve uzunluğu 25 metredir. Bin yaşında olduğu tespit edilen diğerinin gövde çapı ise 2 metre 55 santimetre, gövde çevresi 8 ve uzunluğu 20 metredir" diye konuştu.

banner5

Yorum Gönder

@name x