Arılar için "izolasyonlu" kovan
banner40

banner39

Arılar için "izolasyonlu" kovan

18 Haziran 2015 Perşembe 11:56

- Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, arıların mevsim geçişlerinden olumsuz etkilenmelerini önlemek amacıyla, dış kısmı sac, iç kısmı ahşap ve orta kısmı izolasyon malzemesinden oluşan kovan üretti - İstasyon Müdürü Konak: "Her yönüyle avantajlı bir kovan elde ettik"

Arılar için "izolasyonlu" kovan
Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından, arıların mevsim geçişlerinden olumsuz etkilenmelerini önlemek için dış kısmı sac, iç kısmı ahşap ve orta kısmı izolasyon malzemesinden oluşan kovan üretildi.
Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, AA muhabirine yaptığı açıklama, kurum olarak bir çok ilklere ve yeniliklere imza attıklarını, son olarak arılar için malzeme konusunda çalışma yaptıklarını söyledi.

Arıların gerek kış gerekse yaz aylarında hava şartlarına bağlı olumsuzluklardan etkilenmemeleri için yeni model kovan ürettiklerini dile getiren Konak, "Piyasada çeşitli özelliklerde kovan olduğunu biliyoruz. Biz de kendimize has kovan yapalım dedik. Amacımız hem izolasyonlu hem dayanıklı hem de hafif bir kovan üretmekti. Yaptığımız çalışmalar neticesinde izolasyonlu kovanları geliştirmiş durumdayız" dedi.

Konak, ürettikleri kovanların dış kısmının sac, iç kısmının ahşap ve orta kısmının izolasyon malzemelerinden oluştuğunu anlatarak, "Bu kovanların boşken ağırlığı 14 kilogram. Bir diğer özelliği de arıların kendi kovanlarını şaşırmaması için uçuş tahtası denilen kısımların farklı renklerde yapılmış olmasıdır" ifadesini kullandı. 

İlk etapta 100 kovan üreterek içerisine arıları yerleştirdiklerini belirten Konak, izolasyonlu kovanlar sayesinde arıların daha verimli olmalarını da sağladıklarını söyledi.

Konak, ürettikleri kovanların nakillerde de üreticiye büyük kolaylıklar sağladığına işaret ederek, "Bağlantı aparatları sayesinde kovanların nakli esnasında çivi çakma durumu olmadığı için arı strese girmiyor, arıcıyı sokmuyor. Yine taşıma kolaylığından dolayı arıcılarımız bel ağrıları ve diğer sağlık problemleriyle karşı karşı kalmıyor" diye konuştu.

Arıların kovan içerisinde oluşan yüksek sıcaklığı düşürmek için dışarıdan bol miktarda su taşıdığına dikkati çeken Konak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir kovana günde 4 litreye kadar su taşınabilmektedir. Dolayısıyla arılar özellikle yaz aylarında bal yapımına harcayacakları enerjiyi kovanın içini serinletmek için harcamaktadır. Şimdi bu kovanlar sayesinde kovanların içi daha serin olacağından arılar daha az su taşımak durumunda kalacaktır. İlkbahar döneminde de yine kovanı ısıtmak için daha az enerji harcayacaklar. Kışın ise izolasyonlu kovanlar sayesinde salkımları ani ısı değişikliklerinde hemen bozulmayacak. Salkımın bozulmaması nedeniyle arıların ömrü uzun olacak. Dolayısıyla her yönüyle baktığımızda avantajlı bir kovan ürettik." 

- Talebe göre üretim artırılacak 

Konak, kovanlara üreticilerin ilk tepkilerinin olumlu olduğunu vurgulayarak, "Üreticilerimizin taleplerine göre üretim artırılacak. Şu anda üreticilerimiz kovanları kendince analiz ediyor. Müdürlük olarak bu kovanların faydalarını gördük. Kısa sürede ülke geneline yayılacağını tahmin ediyorum" dedi.

Konak, yeni kovanlarda arıların çok rahat çalıştıklarını gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x