Tam 100 milyar ton su saklıyor
banner40

banner39

Tam 100 milyar ton su saklıyor

24 Aralık 2013 Salı 11:32

Küresel ısınmasının en çok tehdit ettiği yerlerden biri olan ve kapladığı alanın yüzde 90'ından fazlasında erime yaşanan Grönland, saklı bir su deposuna sahip.

Tam 100 milyar ton su saklıyor
Nature Geoscience dergisinde dün yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Grönland yüzeyinin 5-50 metre derinlikte bulunan sulu kar tabakası, 70 bin kilometrekarelik bir alanda 100 milyar ton su saklıyor.

Araştırmada yer alan Utah Üniversitesi'nden buzulbilimci Richard Forster, "Grönland'daki sistemlerin nasıl çalıştığını bildiğimizi sanıyorduk ancak farkında olmadığımız bir su depolama sistemi bulunduğu ortaya çıktı" ifadesini kullandı.

Yeni keşif, bilim insanlarına Grönland'da yıllık erimenin nasıl yaşandığını ve erimenin su seviyesindeki artışı nasıl etkilediğini anlamasına yardımcı olacak. Yazın yaşanan erimelerin buzul üzerinde ortaya çıkardığı büyüleyici mavi göl ve akıntıların, daha sonra okyanusa aktığı veya buzda donduğu düşünülüyordu.

LiveScience sitesine konuşan Forster, "Şimdi bu suyun nereye gittiğini bulduk... Bu keşif Grönland'daki sistemin karmaşıklığını artırıyor" dedi.

BUGÜNE KADAR FARK EDİLMEDİ

Saklı 'su deposunu' keşfeden ekibin gerçekleştirdiği ve 30 Kasım'da Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan bir diğer araştırmada, su deposunda kar tabakasında küresel su seviyesini 0.4 milimetre artıracak su bulunduğu belirtildi.

Forster, Grönland'ın her yıl eriyen kar ve buzlarla deniz seviyesini 0.7 mm artırdığını not düştü.

Araştırmacılar, varlığı tespit edilen suyun, yoğun, sert kar tabakasında kaldığını, Grönland'a aşırı kar yağması nedeniyle bir yıl öncesinin karını içeren bölgenin tespit edilemediğini belirtti. Grönland'ın güneydoğusunda dağlara vuran rüzgarlar, dondurucu soğuklarda sıvı haldeki suyun üzerini battaniye gibi örttü.

Geçmişte yapılan araştırmalar, Grönland'ın milyonlarca yılda oluşan katmanlarında sondaj çalışması yaparken, onlarca yılın karını biriktiren güneydoğu bölgesinde çalışma yapılmamıştı.

2011 ve 2013 yıllarında radar taramalarıyla elde edilen veriler, NASA'nın Buz Köprüsü projesiyle de desteklenince, gizli kalan su deposu kendini ele verdi.

GELECEĞİ NASIL OLACAK?

Küresel ısınma tehdidi altındaki Grönland'ın, 2003'ten bu yana her yıl 200 milyon ton buz ve kar kaybettiği tahmin ediliyor.

Hükümetlerarası Küresel Isınma Paneli tarafından Eylül ayında yayımlanan rapora göre, küresel atmosfer sıcaklıklarının 1-4 derece artması, Grönland buzullarının tamamen erimesine neden olacak.

Küresel sıcaklıklar, sanayi devrimi öncesindeki döneme kıyasla bugün 0.7 derece artmış durumda.
banner5

Yorum Gönder

@name x