Kuyruklu yıldıza üçüncü denemede indi
banner40

banner39

Kuyruklu yıldıza üçüncü denemede indi

13 Kasım 2014 Perşembe 17:47

Dünyadan 510 milyon kilometre uzaktaki kuyruklu yıldıza inmeye çalışan Philae uzay modülü üçüncü denemesinde başarıya ulaştı ve kuyruklu yıldız 67P'den fotoğraflar göndermeye başladı.

Kuyruklu yıldıza üçüncü denemede indi
Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA)dün 'insanlık için büyük bir adım' olarak tanımladığı kuyruklu yıldıza iniş gerçekleşmiş, ancak modülün attığı zıpkınlar göktaşına tam olarak saplanamadığı için yapılan iniş kısa süreli olmuştu. Bilim insanları bir ara modülle irtibatı dahi kaybetmiş ve tedirgin bir bekleyiş başlamıştı. Bugün gelen haberler ise artık Rosetta projesi ekibinin Philae adlı modülün kuyruklu yıldızın tam neresinde olduğunu tespit etmek üzerinde yoğunlaştığı yönünde.
 
İlk denemede tam 1 kilometre sekti!

İlk seferde 1 kilometre kadar seken Philae, ikinci sekmede çok daha ufak bir mesafe katetmesinin ardından şu anki yerine ulaştı. Ancak bilim insanları Philae'nin bulunduğu noktada fazla güneş enerjisi alamamasından endişeleniyor. Zira modülün üzerindeki pillerin ömrü sadece 60 saat. Bu yüzden Philae'nin tekrar hareket ettirilip, güneş panellerinin güneşe doğru çevirilmesi planlanıyor.
 
Bilim insanları Rosetta sayesinde insanlık tarihinde ilk kez bir kuyruklu yıldızın detaylı biçimde incelemeyi ve güneş sistemi hakkında yeni cevaplar bulmayı hedefliyor. Philea kuyruklu yıldız 67P'den fotoğraflar göndermeye de başladı.
 
YAMUK ŞEKİLDE İNDİ
 
Gelen ilk fotoğraflar Philae modülünün kuyruklu yıldız üzerine yamuk bir şekilde indiği izlenimini veriyor.Ancak proje ekibi Philae'nin her geçen dakika daha fazla veriyi dünyaya gönderdiğini söylüyor.
Philae modülü ve onu taşıyan Rosetta uzay aracı yaklaşık 6,4 milyar kilometrelik yolculuktan sonra 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına ulaşmıştı.
 
Çamaşır makinası büyüklüğündeki Philae modülü dün uzay aracından fırlatılmış ve 7 saat sonra göktaşının buzlu yüzeyine ilk inişini gerçekleştirmişti.
 
Ancak bu iniş başarısız olmuş ve modül kuyrukjlu yıldızdan geri sekmişti. Aynı esnada proje ekibi Philae ile iletişimini de kaybetmişti.
Modül şu an çalışıyor olsa da olası bir yamuk iniş durumunun projenin ömrünü kısaltabileceğinden endişe ediliyor.
Eğer modül sabitlenebilirse kuyruklu yıldız üzerinde birkaç ay sürecek olan incelemeler başlayacak.
 
Kaynak: BBCTürkçe
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x