Hibrit tekne ile öncü olacaklar
banner40

banner39

Hibrit tekne ile öncü olacaklar

03 Ekim 2014 Cuma 20:25

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın katkılarıyla hazırlanan "Tekno Girişim Projesi" kapsamında hibrit tekne yapıyor.

Hibrit tekne ile öncü olacaklar
UZAYTEM öğretim görevlisi ve proje koordinatörü Cevat Sunol, yapımı devam eden teknenin 7,5 metre boyunda, 3 metre genişliğinde olacağını söyledi.
Teknenin tamamen kendi tasarımları olduğunu, yerli malzeme kullanılarak üretildiğini anlatan Sunol, dış gövdenin kendi imalatları olan ahşap kompozit malzemeden yapıldığını belirtti.

Hazırlanan teknenin ileri teknoloji ürünü ve her türlü doğa şartına karşı da dirençli olacağını vurgulayan Sunol, şöyle devam etti:

"Geliştirdiğimiz hibrit tekne projesiyle Türkiye'de öncü olmak istiyoruz. Tekne elektrik enerjisi, dizel yakıt ve yelkenlerle hareket edebilecek. Çok kapsamlı olarak enerji kaynağı kullanacak. Enerjisini kıyıda şebekeden alabilecek. Eğer seyrüsefer halinde ise ve enerjisi bitmişse güneş enerjisini kullanarak aküleri şarj olabilecek. Yelkenli halde giderken pervanenin dönmesiyle elektrik enerjisi üretecek. Kendini şarj edebilecek.

- "Tamamen çevreci bir tekne"

Yapımı devam eden teknenin 9 ay sonra denize indirileceğini vurgulayan Sunol, şunları kaydetti:

"Tekne tamamen çevreci, kirlilik emisyonu sıfır olacak. Çevre ve gürültü kirliliği yapmayacak. İlk tekne üretimimiz olduğu için belirli ebatta tasarladık. Daha sonra daha büyük modeller tasarlayarak balıkçı ve gezi tekneleri de yapacağız. Hem balıkçılarımızın artan yakıt giderlerini minimuma düşürmek hem de daha sağlıklı ve çevreci tekneler geliştirmek istiyoruz. Dünya bu yönde gelişme gösteriyor. Biz de üniversite olarak bugünden ülkemizin ve milletimizin hizmetine sunmak amacıyla böyle bir çalışma yürütüyoruz."

Sunol, teknenin motor ve elektronik aksamlarının da tamamen UZAYTEM bünyesinde hazırlandığını, tekne yapımıyla altyapı ve yan sanayi ürünlerini de geliştirdiklerini ifade etti.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x