Einstein'ı korkutan icat
banner40

banner39

Einstein'ı korkutan icat

24 Mayıs 2014 Cumartesi 10:32

Kanadalı D-Wave şirketi, en az 10 yıl sonra geliştirilebileceği söylenen 'kuantum bilgisayarını' icat ettiğini iddia etti.

Einstein'ı korkutan icat
BBC'nin haberine göre kuantum fiziği prensipleriyle geliştirilen bilgisayarın içi uzay boşluğundan 150 kat daha soğuk.

Bilgisayar bu sayede aşırı ısınma sorunu olmadan en karmaşık matematiksel denklemleri dahi çözme kapasitesine sahip.

"ÇOK İLERİDE OLABİLECEK ÜRKÜTÜCÜ BİR ADIM"

Kuantum fiziğini temel alarak imal edilen bilgisayarda, atomların ve atomları oluşturan partiküllerin bileşimleri değiştirildi.

Böylece geleneksel fizik kurallarının dışına çıktığı iddia edilen D-Wave cihazının aynı anda birden fazla karmaşık hesaplamayı yapabildiği söyleniyor.

Ünlü bilimadamı Albert Einstein, bu tür bir cihazın geliştirilme ihtimali için "Çok ileride olabilecek ürkütücü bir adım" yorumunu yapmıştı.

Dünyanın önde gelen teknoloji firmaları şimdiden siparişlerini verdi. Google yeni bilgisayarı yapay zeka gelişimi alanında kullanmayı hedefliyor.

KUANTUM BİLGİSAYAR NEDİR?

Klasik bilgisayarlar bitlerden oluşan hafıza yapısına sahiptir. Her bit 1 veya 0 değerini alabilir.

Kuantum bilgisayarları ise kübit (qubit)lerden oluşan seriler içerir. Tek bir qubit 1, 0 veya bu ikisi arasındaki(kuantum çakışması) bir değeri alabilir.

Bir kübit (qubit) çifti 4 kuantum çakışması durumunun herhangi birinde, üç kübit (qubit) ise 8 kuantum çakışması durumunun herhangi birinde olabilir. Genel olarak n kübit sahibi bir kuantum bilgisayarı aynı anda 2^n çakışmanın herhangi birinde olabilir.

(Normal bilgisayarlar 2^n durumun sadece birinde olurken, bir kuantum bilgisayarı bu durumların hepsinde ya da bir kısmında bulunabilir.)
Kuantum bilgisayarları kübitleri (qubit) belirli kuantum mantık kapıları ile düzenleyebilir. Uygulanan bu kapı serilerine kuantum algoritması adı verilir.

Kısacası aynı anda birden çok değer alabilen qbit'lerle çalışan, bu sayede paralel donanım kullanmadan paralel işlem yapabilen, böylece örneğin bir şifre kırmak için olası değerleri sıradan bir dijital bilgisayara göre çok daha kısa sürede deneyip işleyebilen bilgisayar. 
banner5

Yorum Gönder

@name x