"Sanki Türkler akın edecekmiş gibi hava yaratılıyor"
banner40

banner39

"Sanki Türkler akın edecekmiş gibi hava yaratılıyor"

18 Aralık 2013 Çarşamba 17:25

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, "Avrupa Birliği'nde sanki vizeler kalkarsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları akın edecekmiş gibi hava yaratılıyor" dedi.

"Sanki Türkler akın edecekmiş gibi hava yaratılıyor"
Yapılan anlaşma hakkında basın mensuplarına bilgi veren Ercoşkun, kabul anlaşması yürürlüğe girdikten sonra, karşılıklı izleme sürecinin başlayacağını, AB'nin Türkiye'nin, Türkiye'nin de AB'nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine bakacağını söyledi.
Ercoşkun, Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen vize muafiyeti tanınmazsa, tek taraflı geri kabul anlaşmasını askıya alabileceğini belirterek, "Süreçte sorun yaşanmazsa, en az 3 yıl sonra, Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa kapıları açılacak" şeklinde konuştu.

"Bu anlaşma, Türkiye ile AB ilişkilerinde gerçek anlamda milat oluşturuyor" diyen Ercoşkun, "Hükümetimizin işbaşına gelmesi ile yeni süreç başlamıştı. Bugün hem milat olma özelliğini taşıyor hem de yeni süreç başlıyor. Attığımız karşılıklı imzalarla vizesiz Avrupa'nın kapıları açılıyor" ifadesini kullandı.

Ercoşkun, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını imzaladığını ifade ederek, "Öncelikle yeni sürecin Türkiye ve Avrupa Birliği için hayırlı olmasını diliyorum. Avrupa Birliği'nde sanki vizeler kalkarsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları akın edecekmiş gibi hava yaratılıyor" diye belirtti. 

Türkiye'de gerek özgürlükler gerekse ekonomik anlamda kaçışı gerektirecek durum olmadığını anlatan Ercoşkun, "Son 11 yılda yaptığımız reformlarla Türkiye kaçılan ülke değil, dönülen ülke haline geldi. Türkiye iş göçü veren değil, alan ülke haline geldi. Türkiye'de son 11 yılda seyahat kültürü yaygınlaştı ve ekonomik bariyerler kalktı. AB ile vizeler kalktığında kimsenin endişesi olmasın" şeklinde konuştu.

Avrupa'ya yük olmaya değil, yük almaya gidileceğini anlatan Ercoşkun, sözlerini şöyle tamamladı:

"Vize engeli çok daha önce kaldırılmış olmalıydı. Bu konudaki görüşlerimizi her zaman dile getirdik. Bugüne kadar vizelerin kalkmamış olması Avrupa Birliği'ne maliyet yükleyen süreç olmuştur. Sürecin kısaltılmasından yanayız. Vize diyaloğu sürecinin daha kısa zamanda tamamlanması için adım atmamızda fayda var. Üzerimize düşeni yapacağız. Geri kabul anlaşması konusunda da Türkiye üzerine düşeni hakkıyla yerine getirecektir. Türkiye, Avrupa Birliği ilişkileri ivme kaybına uğramıştı. 22 faslın müzakerelere açılması ve bugün attığımız imzalar yeni heyecanlar getirdi." 

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x