Rize'ye 10 numara projeler
banner40

banner39

Rize'ye 10 numara projeler

12 Mart 2014 Çarşamba 13:10

Yazıcı: "Sosyal hayat içinde var olan yapılar demokrasinin göstergesidir ancak bunlar kendi görev ve yetki alanları içinde fonksiyon icra eder. Hiçbir zaman siyaseti, siyasetin kurumlarını bir mühendislik edasıyla dizayn etmeye kalkmamalı"

Rize'ye 10 numara projeler
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Sosyal hayat içinde var olan yapılar demokrasinin göstergesidir ancak bunlar kendi görev ve yetki alanları içinde fonksiyon icra eder. Hiçbir zaman siyaseti, siyasetin kurumlarını bir mühendislik edasıyla dizayn etmeye kalkmamalı" dedi. 
Yazıcı, Kültür Park Salonunda, AK Parti Rize Belediye Başkan adayı Reşat Kasap için düzenlenen, "Rize için 10 Numara Projeler" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AK Parti ile muazzam bir değişim ve dönüşüm gösterdiğini belirtti.

Türkiye'de demokratikleşme adına önemli düzenlemeler yaptıklarını, Türkiye'nin üzerinde var olan, her on yılda bir hayatın içerisine giren vesayetçi anlayışları tasfiye ettiklerini ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:

"Türkiye'de demokratikleşme süreci içinde yaşanan vesayetçi sorunların temelinde kamu kurumlarının özellikle merkezdeki yapıların kendi görev ve yetki alanları dışına çıkmasından kaynaklanıyor. Hukuk devletinde elbetteki düzenlemeler eksik olsa bile her kurum ve kuruluşun anayasanın ve yasanın çizdiği çerçeve içinde görev ve fonksiyon icra eder olması hukuksal güvenliğin gereğidir ama onun içerisinde biliyorsunuz, Anayasa Mahkemesi meclisin kabul ettiği, 411 milletvekilinin kabul ettiği Anayasa değişikliğini sadece usul yönünden incelemesi gerekirken esasa girdi. Esas yönünden inceleme yaptı ve Anayasa değişikliğini iptal etti. Sıkıntıları gideren bir düzenlemeydi. O günün bazı gazetelerinin manşetini hatırlayın. '411 el kaosa kalktı' diye başlık attı. Mahkeme bunu iptal etti."

-"Türkiye'yi o vesayetçi anlayıştan kurtardık"

Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de aynı sıkıntıların yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"2007 yılına kadar aynı mevzuatla seçilmiş, 2007 yılı gelince 'beğenmezuk' diyenler çıktı. 'Sözde değil özde' diyenler çıktı. Cavcavlı kelimeler kullandılar. Meclisin toplanma yeter sayısı, teammüller o güne kadar ve o günde aynen uygulanır olmasına rağmen gene Anayasa Mahkemesi'ne taşındı ve mahkeme bir mühendislik anlamına gelecek meşhur '367' diye nitelenen kararını verdi. Bütün bu süreçleri dışa vurmadan, milletimizin zaten sıkıntıları var, onları artırma anlamında dışarıya taşımadan ama çok kararlı bir biçimde milletimizin hukukunu koruyarak süreçleri yönlendirdik ve Türkiye'yi o vesayetçi anlayıştan kurtardık."

Bugün gelinen noktada vesayetçi anlayışın bir başka yansımasının olduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları ifade etti:

"Sosyal hayatımız içerisinde vakıflar, dernekler, sendikalar, meslek odaları, cemaatler bariz var ama bunlar bugün var, yarın yoktur. Sosyal hayat içinde var olan yapılar demokrasinin göstergesidir ancak bunlar kendi görev ve yetki alanları içinde fonksiyon icra eder. Hiçbir zaman siyaseti, siyasetin kurumlarını bir mühendislik edasıyla dizayn etmeye kalkmamalı. Yaşadığımız sorun bu, sapma burada. Elbette seçimler, hesap verilecek arenalardır. Seçerek yetki verdikleriniz belirlenmiş zaman dilimlerinde önünüze gelince, tercihinizi yapar, egemenlik hakkını kullanırsınız. Egemenlik hakkı millete ait olduğuna ve bunu millet seçimlerde kullandığına göre, bunu hiçbir kurum ya da kuruluş başka şekillerde başkalaştırma hakkı yoktur. Türkiye, yaşanan bu sorunu inşallah seçimlerle aşacaktır."

-"AK Parti büyük bir aile"

Yazıcı, 30 Mart'a kadar görev yapacak ve değişecek belediye başkanlarının da çok hizmet yaptığını belirterek, "AK Parti büyük bir aile. Seçimle gelinecek kadrolar sınırlı. Esas olan AK Parti ailesinin tüzüğü, programı, oluşturduğu eylem planları çerçevesinde milletin sorunlarını çözmek, kaliteli hizmet üretmektir. Burada kişiler önemli değil, marka ve firma önemlidir. Markası ampul, firma AK Parti'dir. Biz başarıyı hep birlikte paylaşırız. Sorunları çözmek, bu insanların hayatını kolaylaştırarak insanların duasını almak siyasetten beklentimizdir" diye konuştu.

AK Parti'den ayrılan kişilerin, AK Parti üzerinden siyaset yapmaya devam ettiğini söyleyen Yazıcı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"AK Parti'nin yedeği yoktur, AK Parti'nin stepneleri de yoktur. Çok ilginç bazı şeyler duyuyor, görüyoruz Rize'de. Belki diğer yerlerde de vardır. Şu veya bu sebeple aday yapmadığımız arkadaşlar var, bizden aday olmak istemiş ama aday olamamış, başka yerden 'ben AK Parti'nin adayıyım' diyenler var. Sanki bizim stepnemiz, yedeğimiz varmış gibi. AK Parti'nin yedeği yok, stepnesi de yok, canta da ihtiyacı yok. İhtiyaç duyması halinde bütün bunlar zaten kendi yapısı içerisinde var. Bunun hukuki mekanizması var kendi içinde. 30 Mart seçimlerinde oy kullanırken buna dikkat edin. Rizelinin duruşu önemlidir. Başbakanımızın duruşu gibi olması lazım."

Konuşmaların ardından AK Parti Rize Belediye Başkan adayı Reşat Kasap, projelerini anlattı.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x