Bakan Yazıcı: Biz hiç bir esnafı terk etmedik
banner40

banner39

Bakan Yazıcı: Biz hiç bir esnafı terk etmedik

17 Mart 2014 Pazartesi 13:13

"Esnaf ve sanatkarlarımız toplumumuzun temel direğidir"

Bakan Yazıcı: Biz hiç bir esnafı terk etmedik
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hiçbir kesimi terk etmedikleri gibi, esnaf ve sanatkarı da terk etmediklerini söyledi.
Yazıcı, Akçaabat ilçesindeki Söğütlü ve Mersin Minibüsçüleri 1 Nolu Taşımacılık Kooperatifi'ni ziyaret ederek, şoför esnafının sorunlarını dinledi.

Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarların bakanlığının görev alanında yer alan büyük bir kesim olduğunu belirterek, "1,5 milyon dolayında esnaf ve sanatkarımız var. Bunların sahip olduğu şirketler 1 milyon 600 bin dolayında. Buna göre, siz onların gücünü hesap edin" dedi.

Bugünlerde esnaf ve sanatkar odalarının genel kurul seçimlerinin yapıldığını anımsatan Yazıcı, "Türkiye'de 3 bin 111 esnaf odamız, 82 birlik, bir de federasyonumuz var. Ayrıca şoförler federasyonu var" diye konuştu.

Yazıcı, bu kesime ilişkin çalışmaları kapsamında yeni bir kanun çıkarmak istediklerini ifade ederek, "Esnaf ve sanatkar odalarımızı daha güçlü ve etkin bir konuma kavuşturmak, mali yapılarını güçlendirmek üzere projeler yürütüyoruz" dedi.

- "Kullandırdığımız toplam kredi 9 milyar 800 milyon liradır"

Odaların sayısal olarak çok fazla olduğuna dikkati çeken Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bu kadar niye dağılmış? Dağılınca insanların yapı oluşturmak suretiyle hedefledikleri güçleri de azalıyor. Buna benzer faaliyet odalarını, tek oda halinde birleştirmek suretiyle daha etkin ve sonuç alıcı yapıya kavuşturmak hedefindeyiz. Biz hiçbir kesimi terk etmediğimiz gibi, esnaf ve sanatkarımızı da terk etmedik. Türkiye'de sadece belli alanlarda icraat yaparak yürüyen bir hükümet değiliz. Bütün kesimleri imkanlarımız ölçüsünde programa alıyoruz, onlarla ilgili hayatlarını kolaylaştırıcı önlemleri imkanlar ölçüsünde devreye sokuyoruz."

Yazıcı, esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredilere de işaret ederek, şunları kaydetti:

"Halk Bankası kaynağından kullandırılan kredilerin 2002 ile bugünkü kıyaslamasını yaptığımızda 2002'de esnaf ve sanatkarlarımızın bu bankadan kullandığı kredinin faizi yüzde 46, bunda devletin desteği yüzde 20'dir. 2002'de toplam kredi 156 milyar liradır ama bugün faizler tek haneye indirilmiştir. Esnaf ve sanatkarlarımızın Halk Bankası'ndan kullandığı kredilerin yüzde 50 faizini Hazine kaynağından karşılıyoruz. Faizde ise 1 yıl vadeli kredi halinde yüzde 4, bir yılı aşması halinde yüzde 5'dir. Kredi miktarı ise kişi başına 2002'de 5 bin liradır, bugün ise bu rakamı 125 bin liraya çıkardık. İşletme kurma halinde ise 300 bin liraya çıkardık. Kullandırdığımız toplam kredi ise 9 milyar 800 milyon liradır."

Türkiye'de esnafın sosyal yapıda önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Esnaf ve sanatkarlarımız toplumumuzun temel direğidir" dedi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x