Yaşamaz denilen 6 yaşındaki Lazar
banner40

banner39

Yaşamaz denilen 6 yaşındaki Lazar

08 Nisan 2014 Salı 11:20

Yaşamaz denilen 6 yaşındaki Lazar’ın beyninin tam ortasında yer alan 8 santimlik dev tümör, Türkiye’de yaklaşık 8 saat süren operasyonla temizlendi

Yaşamaz denilen 6 yaşındaki Lazar
Karadağlı 6 yaşındaki Lazar Saramandic’in 3 ay önce yapılan tetkiklerinde beyninin tam ortasında 8 santimlik dev bir tümör tespit edilmişti. Ülkesinde 2 kez ameliyat masasına yatmasına rağmen doktorlar tümöre ulaşamayınca, ömrünü 1 2 ay daha uzatabilmek için kafasına ‘şant’ takıp radyoterapi uyguladılar. Aile sadece birkaç hafta ömür biçilen Lazar’ın kaderine razı olmadı ve Türkiye’de yaptığı ameliyatlarla tanınan Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek’e başvurdu.
TÜMÖRÜN İÇİNDE BÜYÜYEN ORGANLAR

Yapılan MR sonucunda tümörün “pineal teratom” (bebeğin anne rahminde gelişmesi esnasında oluşan bir hata sonucunda ortaya çıkan tümör) olduğu tespit edildi. “Bu durum çocuklarda yüzde 3’lük oranda görülür” diyen ve insanoğlunun 2 hücreden oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Memet Özek, bu hücrelerin hamilelik sürecinde bir yandan çoğalırken, bir yandan da şekil ve karakter değiştirdiğini belirtip şunları söyledi: “Hücrelerin bir kısmı kemikleri, bir kısmı da organlar ya da beyin gibi farklı uzuvları oluşturuyor. Bu yönüyle teratomun aslında olmaması gereken yerde bulunan hücrelerden çıkan bir tümör olduğunu söyleyebiliriz. Bu hücreler bulundukları yerde yeni bir organ oluşturmaya çalışıyor. Tüm bu uzuv ve organlar da tümör içinde büyümeye başlıyor. Teratomlar genellikle kadınların yumurtalıklarında, erkeklerin testislerinde, çocukların ise kuyruk sokumlarında ortaya çıkmakla birlikte ender olarak beyin de de gelişebiliyor.”

İĞNE İLE KUYU KAZAR GİBİ

Tümör çıkarılmadığı takdirde sadece 2 haftalık ömrü kaldığı düşünülen Lazar hemen ameliyata alınıyor. Yaklaşık 8 saat süren operasyonda, beyindeki 8 santimlik tümör tümüyle çıkarılıyor. “Tümör beynin ortasında oldukça derin bir bölgedeydi” diyen Prof. Dr. Memet Özek, beynin izin verdiği kıvrımların arasından girerek 1 santimlik delikten 8 santimlik tümörü çıkardıklarını, bunu başarabilmek için tümörü içeride minik parçalara böldüklerini söylüyor.

BEYİNDE DİŞ VE BAĞIRSAK

Prof. Dr. Memet Özek, Lazar’ın beynindeki tümörden çok sayıda organın minyatürü şeklinde parçalar çıkardıklarını belirterek “Hastamızın beynindeki tümörde; kemik, diş, testis, bağırsak ve saç kılı gibi vücudumuzun organlarına ait ufak taslaklar vardı. Eğer iğneyle kuyu kazmaya benzeyen bu ameliyat olmasaydı, bu yapılar hacmini artıracak ve hastamızın kaybedilmesine yol açacaktı” diyor. Başarılı geçen operasyon sonucunda aileye, “Tümörün tümünü çıkardık. Lazar ek bir tedaviye ihtiyaç duymayacak ve bundan sonra hayatını yaşıtları gibi sağlıklı bir şekilde sürdürebilecek” müjdesi veriliyor.

Anne Milana: Dünyalar benim oldu

31 yaşındaki anne Milana Saramandic, oğlu için “Tümör alınmazsa en çok 2 hafta yaşar” dendiğinde dünyanın başına yıkıldığını söylüyor ve “Çocuğumun ölüme mahkûm olduğunu duyunca kahroldum, inancımı asla yitirmedim” diyor. Son 3 ay içinde Lazar’ın sağlığının her geçen gün kötüye gidişine şahit olduğunu söyleyen genç kadın, oğlunun tümörün beyin sapına yaptığı basınç nedeniyle günün 18 saatini uyuyarak geçirip birkaç adım atmakta dahi zorlanır hale geldiğini söylüyor. Ameliyattan sonra Lazar’ın da kendisinin de yeniden doğduğunu belirten genç kadın artık çok mutlu...


Habertürk
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x