Türkiye "ağız sağlığında" sınıfta kaldı
banner40

banner39

Türkiye "ağız sağlığında" sınıfta kaldı

13 Mart 2014 Perşembe 11:56

Türk Diş Hekimleri Birliği’nin araştırmasına göre, Türkiye’deki her 10 çocuktan 7’sinin dişi çürük, 65 yaş üzerindeki yetişkinlerin yüzde 50’si ise ağzındaki dişlerin tümünü kaybetmiş

Türkiye "ağız sağlığında" sınıfta kaldı
Türk Diş Hekimleri Birliği’nin araştırmasına göre, Türkiye’deki her 10 çocuktan 7’sinin dişinin çürük olduğu, 65 yaş üzerindeki yetişkinlerin yüzde 50’sinin ağzındaki dişlerin tümünü kaybetmiş olduğu, son bir  yıl içinde Türkiye’deki hanelerin yüzde 30’una diş macunu, yüzde 54’üne ise diş fırçası girmemiş olduğu bildirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umur Sakallıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş çürüğü hastalıklarının dünyada en sık rastlanan kronik hastalıklardan biri olduğuna işaret etti.

Dünya nüfusunun yüzde 80’inin diş çürüğüyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Sakallıoğlu, Türkiye'nin de ağız ve diş sağlığı konusunda ortaya koyduğu tablonun, iç açıcı olmadığını anlattı.

- "Türkiye nüfusunun yüzde 90’ı en az bir dişini kaybetmiş"

Türk Diş Hekimleri Birliği’nin araştırmasına göre, Türkiye'nin diş macunu ve diş fırçası tüketiminde, Avrupa ve Asya ülkeleri arasında son sıralarda yer aldığına dikkati çeken Sakallıoğlu, araştırmanın başka çarpıcı sonuçları da ortaya koyduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türk Diş Hekimleri Birliği’nin araştırmasına göre, Türkiye’de insanlar, dişlerini günde 2 kez fırçalaması gerekirken, yalnızca haftada 2 kez fırçalıyor. Son bir  yıl içinde Türkiye’deki hanelerin yüzde 30’una diş macunu, yüzde 54’üne diş fırçası girmemiş. Türkiye nüfusunun yüzde 90’ı en az bir dişini kaybetmiş. Türkiye’deki her 10 çocuktan 7’sinin dişi çürük. 65 yaş üzerindeki yetişkinlerin yüzde 50’si, ağzındaki dişlerin tümünü kaybetmiş. Nüfusun yarısı diş hekimine hiç gitmiyor, yüzde 25’i ise yılda yalnızca bir kez ziyaret ediyor."

- "Diş çürüğü engellenebilir ve yönetilebilir bir hastalıktır"

"Diş çürükleri başka hastalıklara da zemin hazırladığı için ağız ve diş sağlığı ihmal edilmemesi gereken bir konudur" diyen Sakallıoğlu, şunları kaydetti:

"Ağız hastalıklarının başında gelen diş çürüğü engellenebilir ve yönetilebilir bir hastalıktır. Sanayileşmiş toplumlarda, toplam sağlık hizmeti giderlerinin yaklaşık yüzde 10’u diş çürüğü tedavisine harcanmaktadır. Ağız hastalıklarına neden olan risk faktörleri arasında dengesiz ve sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, sosyal faktörler ve zayıf ağız hijyeni gelir. Diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıkları, romatizma, şeker hastalığı, görme bozukluğu, kalp krizi, böbrek iltihabı, zatürre ve ülser gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Diş çürükleri ile diş eti hastalıkları kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırmakta."

Çocukların ve gençlerin gelişme dönemlerinde ağız ve diş bakımını büyük bir dikkatle yapmalarının, onları gelecek dönemlerinde hem sağlıklı hem de düzgün şekillenen bir diş yapısına kavuşturacağını belirten Prof. Dr. Sakallıoğlu,  yılda en az iki kere diş hekimine genel bir muayene olunarak da olası diş problemlerinin önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x