"Soğuk Hava Kalp Rahatsızlıklarını Tetikliyor"
banner40

banner39

"Soğuk Hava Kalp Rahatsızlıklarını Tetikliyor"

09 Aralık 2013 Pazartesi 18:40

Kardiyoloji Uzmanı Çakmak: "Soğuk hava ve kalp hastalıkları oldukça ilişkili"

"Soğuk Hava Kalp Rahatsızlıklarını Tetikliyor"
Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç Dr. Abdulkadir Çakmak, soğuk hava ve kalp hastalıklarının oldukça ilişkili olduğunu bildirdi.
Çakmak, yaptığı açıklamada, soğuk havanın kalp hastalıkları ile ilişkisi konusunda değerlendirmelerde bulunarak, kalp hastalarını soğuk havalara karşı daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İnsan sağlığını etkileyen faktörleri sıralayan Çakmak, aile, ev, arkadaş, çevre ve hava şartları dahil olmak üzere birçok etmenin insan sağlığını etkilediğini belirterek, sonbahar ve kış mevsimiyle sıcaklıktaki düşüşün kişilerin sosyal yaşamında, psikolojisinde ve organizmasında birtakım değişime sebep olacağını ifade etti.

Bu mevsimlerde kişinin şeker düzeyi, tansiyon değerleri, kalp hızı, kanın akışkanlığı, beyin aktivitesi, iskelet sisteminin hareket kabiliyeti, mide-bağırsak alışkanlıkları, deri gerginliği gibi hayati fonksiyonlarında değişimler meydana geldiğini vurgulayan Çakmak, "Diyet, egzersiz, sigara içimi, psikolojik ve fiziksel stresler, çevresel faktörler, yaşam tarzı kavramı içerisinde yer almakta olup değiştirilebilir olmaları açısından önemlidir. Eylül 2013'te Hollanda'nın Amsterdam şehrinde düzenlenen Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) toplantılarında çevresel faktörlerden olan soğuk havanın kalp krizi üzerine etkisine dair yapılan geniş ölçekli bir çalışmanın bilimsel sonuçları dikkatleri çekmiştir" ifadelerini kullandı.

Belçika'da yapılan söz konusu çalışmada 16 bin hastanın 3 yıl boyunca takip edildiğini ve hava sıcaklığında 10 derece düşüşün kalp krizinde yüzde 7 oranında artışa sebep olduğunun bulunduğunu ifade eden Çakmak, şöyle konuştu:

"Sıcaklık düşmesi derideki soğuk reseptörlerini ve sempatik sinir sistemini aktive eder. Soğukta aynı zamanda pıhtılaşma faktörlerinin kan düzeyleri, kanın pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerinin (trombositler) sayısı ve damar içi pıhtılaşmayı sağlayan sistemlerin hepsinde artış olur. Soğuk hava ve kalp hastalıkları oldukça ilişkili. Kan plazma miktarı ve kan akışkanlığı ise azalır. İşte tüm bu faktörler kalp damar hastalıklarının ana unsuru pıhtılaşmaya eğilimin artışına sebep olur. 

Soğuk havanın olumsuz etkilerinden korunmak için iyi beslenilmesi gerektiğini vurgulayan Çakmak, şunları kaydetti:

"Beslenmeye dikkat edilmeli, C vitamini yeteri kadar alınmalı, kış sebzeleri uygun miktarlarda tüketilmeli, besin değeri yüksek çorbalar içilmelidir. Isıyı vücutta tutabilmek için tek kat kalın giysiler yerine birkaç kat giyinmek önerilerin başında gelir. Böylece ısı giysi tabakaları arasında hapsedilir. Baş, kulak, eller ve ayaklar önemli ısı kaybı noktalarıdır. Kulakları da saran başlık ve eldiven kullanmak önemlidir. Ayaklar sıcak tutulmalıdır. Tamamen aç olarak veya aşırı yemek yemiş olarak soğuğa çıkılmamalıdır. Soğuk havada fiziksel aktivite kalbin üzerindeki iş yükünü artırır. Herhangi bir sebeple dışarıda bulunulduğunda ani ve zorlayıcı efor ve hareketlerden kaçınılmalıdır."

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x