"Sen İste Yeter Kanser Çeker Gi̇der Projesi̇"
banner40

banner39

"Sen İste Yeter Kanser Çeker Gi̇der Projesi̇"

13 Ekim 2016 Perşembe 09:22

Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında "Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gi̇der Projesi̇" kapsamında protokol imzalandı.

"Sen İste Yeter Kanser Çeker Gi̇der Projesi̇"
  Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında "Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gi̇der Projesi̇" kapsamında protokol imzalandı.
Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çok Amaçlı Salonunda gerçekleşen törende yaptığı konuşmada, kanser tedavisinde erken teşhisin çocuklarla topluma yayılmasının önemine vurgu yaptı.

Proje kapsamında iştirakçi kurumların bir araya gelerek yürütecekleri çalışmalarla kanserle mücadelede önemli adımlar atacağına inandığını belirten Şahin, şöyle ekonuştu:

"Adını kullanmaktan bile korktuğumuz kanser maalesef günümüzün realitesi. Kanserin yüzde 90'nın çevresel faktörlerden kaynaklandığı yüzde 10'nun genetik kaynaklı bir hastalık olduğunu bilimsel veriler söylüyor. Yapılması gereken şey doğru beslenmek, sigaradan ve içkide uzak durmak. Kanseri doğuran tüm faktörlerden uzak durmak. Bunları yaparsak yüzde 10'luk bir limit kalır. Genetiği de orta ve uzun vadede bir mücadele söz konusu olursa kanserden uzak dururuz." 

Vali Şahin, kanserin bireyin yaşam konforunu olumsuz etkilemesinin yanı sıra erken teşhis edilememiş hastaların tedavilerinin kişinin ve ülkenin ekonomik olarak zarar uğrattığını vurguladı.

Samsun Büyük Şehir Belediye Başkan Vakili Nihat Soğuk ise belediye olarak projeye destek olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yürütülecek projenin insan sağlığına ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına dikkati çeken Soğuk, "Büyükşehir Belediyesi olarak insana dokunan ve içinde hizmet olan her projenin içinde yer almaya çalışıyoruz. İnsan hayatının öneminin bilinciyle hareket ediyoruz." diye konuştu.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ise kanserin hem dünya da hem de ülkede sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret etti.

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 4 milyonu genç yaşta 30-69 yaş olmak üzere 7,6 milyon kişinin kanserden hayatını kaybetmekte olduğunu ifade eden Kasapoğlu, "Kanserde benzer seyir devam ettiği taktirde 2030 yılına gelindiğinde yıllık 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması yani 2008 verilerine göre yeni vakalarda yüzde 75 artış olması beklenmektedir. Ülkemizde ise kanserden ölümler 2002 yılında tüm ölümlerin yüzde 12'sini oluştururken bu oran 2014’te yüzde 20,7'ye çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Hüseyin Aksakal, söz konusu projeyle okullarda çocukların dolayısıyla ailelerin bilinçlenmesi ve farkındalığın arttırılması yönünde yapacakları çalışmaları anlattı.

Konuşmaların ardından kurumlar arasında iş birliğini kapsayan protokol imzalandı. 


AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x