Salep orkideleri "konyak" üretimiyle korunacak
banner40

banner39

Salep orkideleri "konyak" üretimiyle korunacak

10 Ekim 2014 Cuma 14:03

Türkiye'de yok olma riski altında bulunan salep orkidelerini korumak ve bu orkidelere alternatif olarak "konyak" bitkisi üretmek amacıyla 6 ilde araştırma projesi yürütülüyor.

Salep orkideleri "konyak" üretimiyle korunacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Başak Özyılmaz, "Salep Üretiminde Kullanılan Orkidelere Alternatif Olan Konyak Bitkisinde (Amorphophallus konjac) Adaptasyon Çalışmaları" adlı proje hakkında AA muhabirine bilgi verdi.
Proje sorumlusu Özyılmaz, salep orkidelerinin sadece doğal ortamlardan toplandığını belirterek, "Toplanmasıyla giderek yok olmaya başlamış durumda. Salepleri koruma çalışmaları çok fazla ancak yeterli değil" dedi.

Salebin Türkiye florasında korunması gerektiğini dile getiren Özyılmaz, şunları kaydetti:

"Bu amaçla orkidelere alternatif olabilecek, aynı etken maddeleri taşıyan konyak bitkisinin farklı bölgelerde yetiştiriciliği araştırılacak. Böylelikle daha ucuz glukomannan kaynağı olan konyak bitkisi gıda endüstrisine kazandırılarak, salep fiyatının düşmesi ve dolayısıyla doğadan toplamanın önüne geçilmesi sağlanabilecektir."

Özyılmaz, araştırma çalışmalarının Yalova, Tokat, Ankara, İzmir, Samsun ve Kahramanmaraş'ta devam ettiğini ve konyağın tohumluk çoğaltım şekilleri, morfolojik özellikleri, kalite ve verim değerlerinin araştırıldığını söyledi.

Bu bitkinin yumrularının özel bir firma tarafından Çin'den getirildiğini anlatan Özyılmaz, Türkiye'de salebin çok sevilen sıcak içeceklerden biri olduğunu belirterek, "Artık salep orkidelerini tüketmeyeceğiz, salep orkidelerinin yerine konyak yumrularının bitkisini yetiştirip, bitki çayı olarak veya çeşitli şekerlemelerde, aromalarda, tatlandırıcılarda konyak bitkisini kullanacağız. Ülkemizdeki doğanın tahribini önlemek, orkidelerin yok olmasını önlemek istiyoruz" diye konuştu.

Tokat'a uyum sağladı

Çalışmalar kapsamında, konyak bitkisini Tokat'ta 2 yıldır denediklerini aktaran Özyılmaz, şunları söyledi:

"Tokat'a iklimsel faktör olarak çok güzel uyum sağladı. Konyak bitkisi hem gölgeyi seven hem de suyu seven bir bitki. Daha çok gölgelik ve sulak alanlarda yetiştirildiği için Tokat'a uyum sağlıyor.  Türkiye'de önde gelen firmalar salep bulamıyor. Onlar için çok güzel bir bitki olacak. Yetiştirici doğadan toplamak yerine, bitki bulamamak yerine konyak yetiştirecek ve özel sektöre hammadde sağlamış olacak. Hem çiftçi hem tüketici hem de üretici rahat edecek."

Başak Özyılmaz, araştırma çalışmalarının 2016 yılında sona ereceğini belirtti.

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x