Rize'de transkateter yöntemle aort kapağı değiştirilebiliyor
banner40

banner39

Rize'de transkateter yöntemle aort kapağı değiştirilebiliyor

15 Ocak 2014 Çarşamba 09:29

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, hastanın göğüs kafesi açılmadan, kasık bölgesindeki atardamarından girilerek daralmış aort kapağının değiştirilmesi operasyonu başarıyla yürütülüyor

Rize'de transkateter yöntemle aort kapağı değiştirilebiliyor
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, hastanın göğüs kafesi açılmadan, kasık bölgesindeki atardamarından girilerek daralmış aort kapağının değiştirilmesi operasyonu başarıyla yürütülüyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Turan Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, aort kapağının vücuda kanı pompalayan sol karıncık ile kalpten çıkan ana atardamar arasında bulunan kalp kapağı olduğunu belirterek, "Bu kapağın daralmasına aort darlığı denilmektedir. Ciddi aort darlıklı hastalarda nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılma gibi şikayetler görülebilmektedir. Ayrıca ani kalp durmasına neden olabilmektedir" dedi.

Darlığın derecesi ciddi ve şikayeti olan tüm hastalarda kapağa müdahale gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Klasik tedavi yöntemi açık kalp cerrahisidir. Bu yöntemle genel anestezi altında, göğüs kafesi açılarak, kalp durdurularak daralmış aort kapak mekanik veya bioprotez kapak ile değiştirilmektedir ancak açık kalp ameliyatı yapılamayan ya da açık kalp ameliyatı için yüksek riskli hastalarda kapağın cerrahi olmadan değiştirilmesi gerekebilir" diye konuştu.

Transkateter yöntemle aort kapak değiştirilmesinin, aort darlıklı hastaların tedavisinde yeni kullanıma giren bir yöntem olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu yöntem hastaya genel anestezi vermeden yapılabilmektedir. Bu yöntemde anjiyoya benzer şekilde hastanın kasık bölgesindeki atardamarından girilerek daralmış olan aort kapak yeni kapak ile değiştirilebilmektedir. Bu yöntem genel anestezi ve göğüs kafesinin açılmasına gerek olmadığı için hastada daha az travmaya neden olmaktadır. İşlem uygun vakalarda yüzde 95'in üzerinde başarı ile uygulanabilmektedir. Hasta işlemden sonra 24 saat yoğun bakımda, 48 saat serviste izlendikten sonra taburcu edilebilmektedir. Hasta kısa sürede normal yaşamına sağlıklı şekilde devam edebilmektedir."

Erdoğan, transkateter yöntemle aort kapağı değiştirilmesinin, Türkiye'de 2011 yılından sonra yaygın olarak yapılmaya başlandığını kaydederek, "Günümüze kadar 700 hastaya bu şekilde kapak değiştirme işlemi uygulanmıştır. Transkateter yöntemle aort kapak değiştirilmesi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Doç. Dr. Ömer Şatıroğlu ile birlikte bir yıldan beri yapılmaktadır. Merkezimizde bugüne kadar 20 hastaya başarılı şekilde kasık atardamarından girilerek aort kapak değiştirme işlemi uygulanmıştır.  20 vakalık serimizde işlem esnasında ve sonrasında önemli bir komplikasyon olmamıştır. Hastalarımız sağlıklı şekilde kontrollerini yaptırmaktadır" ifadelerini kullandı.
banner5

Yorum Gönder

@name x