Rize'de, laparoskopik yöntemle tedavi uygulanıyor
banner40

banner39

Rize'de, laparoskopik yöntemle tedavi uygulanıyor

07 Ağustos 2015 Cuma 09:33

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde miyom, yumurtalık kistleri, rahim ameliyatları, erken evre kanserler, tüp tıkanıklığı, dış gebelik, endometriozis gibi çok sayıda kadın hastalığında ameliyat laparoskopik yöntemle başarılı bir şekilde yapılabildiği bildirildi.

Rize'de, laparoskopik yöntemle tedavi uygulanıyor
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Şentürk, yaptığı açıklamada, kadın doğum ameliyatlarının bir çoğunun laparoskopik yani kapalı yöntemle gerçekleştirilebildiğini söyledi.

Şentürk, Türkiye’de günümüzde kadın hastalıklarında  laparoskopik yöntem kullanılma oranının yaklaşık yüzde 10 iken birçok  ülkede bu oranın yaklaşık yüzde 20” olduğunu belirterek, Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi  Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kadın hastalıkları alanında laparoskopi ve histeroskopi denilen endoskopik  (kapalı yöntem) yolla yapılan ameliyatlara Rize’ye geldiklerinden beri başladıklarını ve bu  dönemde laparoskopik rahim aldırma  gibi birçok endoskopik ameliyatları Rize’de ilk kez uyguladıklarını ifade etti.

Laparoskopik yöntemle toplamda yaklaşık 150 ve başta Total Laparoskopik Histerektomi (kapalı yolla rahim alınması) olmak üzere yumurtalık kistleri ve iyi huylu tümörleri, myom alınması, dış gebelik, tüp hastalıkları cerrahisi, tüp açma ve tüp bağlama operasyonlarını başarıyla yaptıklarını anlatan Şentürk, şöyle devam etti:

"Histeroskopik yöntemle de toplamda yaklaşık 180 adet yapılan rahim duvarında yerleşen endometrial polip, submukozalmyom, rahim duvarı yapışıklığı (Asherman Sendromu), rahim içi perdesi (uterinseptum), T-şekilli uterus  düzeltilmesi, kayıp rahim içi araç tedavileri uyguladık. Bu ameliyatlar artık hastanemizde rutin olarak yapılmaktadır.  Laparoskopik ameliyatlarda 10-15  santimetre boyutlara ulaşan büyük kesiler yerine sadece 0,5 santimetrelik 3 veya 4 ayrı yerden açılan,  sonrasında iz bile bırakmayan minik delikler açıyoruz. Bu nedenle kozmetik olarak tercih  edilmektedir. Yara yeri enfeksiyonu ve kanama riski daha az, kısırlığa neden olabilen  yapışıklıkların görülme olasılığı laparoskopide daha az. Yüksek çözünürlüklü özel optik cihaz  ve kamera sistemi ile karın içi ve pelvis çok daha net hatta birkaç misli büyütülerek  görüntülenebiliyor. Yine hastanın iyileşme süreci ve dolayısıyla hastanede kalma süresi daha  kısa oluyor. Aynı zamanda hasta çalışıyorsa işe dönme süresi açık ameliyatlarda 30 - 45 gün  iken bu yöntemde 7 güne kadar inebiliyor. Histeroskopik operasyonlarda ise o gün içinde bile taburcu olabilmektedir. Görüldüğü gibi bu yöntem kadınlara büyük konfor sunmaktadır."

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x