En çok 50 yaş ve üzerinde görülüyor
banner40

banner39

En çok 50 yaş ve üzerinde görülüyor

17 Haziran 2014 Salı 16:37

Düzce Üniversitesi (DÜ) Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Sami Gürleyik, "Guatra, en çok 50 yaş ve üzeri hastalarda rastlıyoruz. Sanıyorum hastalık, genç nesillerde gittikçe azalarak devam edecektir" dedi.

En çok 50 yaş ve üzerinde görülüyor
Prof. Dr. Gürleyik, tiroit organının boynun ön bölümünde bulunan ve hormon üreten sistemin bir parçası olduğunu anlattı.
Tiroidin, halk arasında bilinen adının "guatr" olduğunu belirten Prof. Dr. Gürleyik, "Guatr, kelime olarak tiroidin büyümesidir. Normal tiroit bezi 20 gramdır. Büyümenin ölçüsü Dünya Sağlık Örgütünün önerisine göre 30 gramın üzerine çıktığında guatr olur" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Gürleyik, tiroit bezinin T3 ve T4 denen hormonları ürettiğini bildirerek, "Bu hormonların kontrolsüz olarak fazla üretilmesi hastalığına hipertirodi denir. Halk arasında zehirli guatr olarak bilinir. Bir de tam tersi olarak az üretilmesi de karşımıza hiportirodi hastalığı olarak çıkar" şeklinde konuştu.

Bu hastalığın Türkiye'de yaygın olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gürleyik, şunları söyledi:

"Tiroid hastalığı gerek ülkemizde, gerekse bölgemizde yaygındır. Tabi bunun için tedbirler alınıyor. Ancak o tedbirlerin asıl sonucunu vermesi için 40-50 yıl geçmesi gerekiyor. Günümüzde de 20-30 yıl öncesine göre düzelme var. Bundan 20 yıl önce çok daha büyük boyutlarda guatrlar vardı. Bu durum gittikçe azaldı. Guatra en çok 50 yaş ve üzeri hastalar da rastlıyoruz. Sanıyorum genç nesillerde gittikçe azalarak devam edecektir."

Büyüyen guatrlar içinde kanser hastalığının gelişebildiğini anlatan Gürleyik, "Tespit edilemeyen kanser olabilir ve komşu organlara yayılabilir. Bu durum, troidin azalmasına bağlı olarak kilo alma, dalgınlık, yorulma, halsizlik, artmasına bağlı olarak ise çarpıntı, hızlı nefes alma, çabuk yorulma, aşırı kilo kaybı, aşırı terleme ve sinirlenmelere yol açabilir" dedi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x