Dövme yaptırırken sarı renkten kaçının
banner40

banner39

Dövme yaptırırken sarı renkten kaçının

13 Şubat 2014 Perşembe 14:22

Gençler arasında yaygın olarak yaptırılan kalıcı dövmelerin belirli bir yaşa gelindikten sonra vücuttan silinmek istenmesinin büyük sorun oluşturabileceği, özellikle sarı renkli dövmelerin çok zor çıkarıldığı bildirildi

Dövme yaptırırken sarı renkten kaçının
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  gençlikte beğenilerek ve sevilerek yaptırılan dövmelerin ileri yaşlarda vücuttan silinmek istenmesinin büyük sorun oluşturduğunu, bu durumun yaşlılıkta mutsuzluk getirdiğini söyledi.
Kalıcı dövmelerin hijyenik olmayan şartlarda yapılması halinde kan yoluyla bulaşan ciddi hastalıklara yol açabildiğine değinen Şentürk, "Kalıcı dövmelerde  dövmenin güzel olup olmaması gibi artistik kaygıların ötesinde asıl sorun vücuda iğne batırılarak yapıldığı için hastalık bulaşma riskinin yüksek olmasıdır. Bu nedenle işlem sırasında mutlaka steril iğneler kullanılmalı. Eğer dikkat edilmezse hepatit B ve C, AIDS gibi hastalıkların bulaşma riski oldukça yüksek" dedi.

Geçici dövmelerin özellikle yaz aylarında turistik bölgelerde sıkça uygulandığını ve bu dövmelerde "Hint kınası" kullanıldığını vurgulayan Şentürk, doğal bir madde olması nedeniyle zararsız olduğu düşünülen kınanın içine renginin koyulaşması için eklenen bazı kimyasalların, önemli sağlık sorunları oluşturduğunu kaydetti.

Bu kimyasalların karıştırıldığı özellikle koyu renkli dövmelerin çok küçük parçacıklar içerdiği ve bunların kan damarlarına kolayca geçerek beyin gibi uzak organlara gidip sinirlerde hasar yapabileceğine dikkati çeken Şentürk, şöyle konuştu:

"Bazı dövmelerin içerdiği polisiklik aromatik hidrokarbonların uzun süre deride kalarak ultraviyole ışınlarını emdiği ve deriye zarar verebileceği, kansere de neden olabileceği bir çalışmada öne sürülmüştür. Kalıcı dövme yaptıran kişiler bir süre sonra ya da ileri yaşlarında bu görüntüden sıkıldıkları için bunları çıkarmak ya da değiştirmek istiyor. Burada dövmenin rengi önem kazanıyor."

- "Siyah renkli dövmeler daha kolay çıkabiliyor"

Prof. Dr. Şentürk, dövme silmek için lazer tedavisinin dermatologlar ya da plastik cerrahi uzmanları tarafından yapıldığına değinerek, şunları kaydetti:

"Burada kullanılan lazer, enerjisi yüksek lazerlerdir. Siyah, kırmızı ve yeşil renk için farklı lazerler gerekmektedir. Bu cihazlar her merkezde bulunmuyor.  Ayrıca birkaç seans gerektirdiği için maliyeti de yaptırmaktan daha fazla olabilmekte. En zor olanı sarı renkli dövmelerdir. Bu nedenle işlemi yaptırmadan önce ileride sildirmek istendiğinde daha kolay çıkarılabilecek siyah, kırmızı, yeşil gibi renkler tercih edilmelidir. Mümkünse tek renk, tercihen siyah olması dövmenin silinmesini kolaylaştırmakta."

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x