Doğadan mantar yemek "Rus ruleti" oynamak gibi
banner40

banner39

Doğadan mantar yemek "Rus ruleti" oynamak gibi

13 Kasım 2014 Perşembe 10:17

Sinop İl Sağlık Müdürü Gökhan Telatar, doğada yetişen mantarları zehirli veya zehirsiz diye ayırt edebilme şansı olmadığını, bunların yenilmesinin "Rus ruleti" oynamaktan farksız olduğunu ifade etti.

Doğadan mantar yemek "Rus ruleti" oynamak gibi
 Gökhan, yaptığı açıklamada, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde genellikle ormanlık alanlarda ve nemli yerlerde yetişen ve zehirlenmelere yol açan mantarlara karşı vatandaşları uyardı.
"Kültür mantarının lezzet ve besin değeri yönünden doğada yetişen mantarlardan geri kalır bir yanı yok" diyen Telatar, şöyle devam eti:

"Mantarı, 'zehirli' ya da 'zehirsiz' diye gözle ayırabilmek mümkün değil. Köylüler, 'biz bu işi senelerdir yapıyoruz, biliyoruz, alıştık ve tanıyoruz' diyorlar. Buna rağmen her yıl çor sayıda kişi mantardan zehirleniyor. Hayatlarını kaybedenler oluyor. Mantarlar özellikle pazarlarda, her yerde açık olarak satılıyor. Doğada yetişen mantarların bir üretim izni ve denetimi olmadığı gibi açıkta satışı da yasak. Birçok mevzuata göre aykırılık teşkil ediyor. Ancak bu tür mantarlar bizim bir kültürümüz haline gelmiş. Oysa izinli ve denetimli olan kültür mantarlarının lezzet ve besin değeri yönünden doğada yetişen mantarlardan geri kalır bir yanı yok."

Sinop'ta bu yıl mantardan zehirlenenlerin sayısının 100'e ulaştığını söyleyen Telatar,  "Bu rakam ambulans çağrılarak taşınan vakalar için geçerli. Kendi imkanlarıyla hastaneye gidenler de oluyor. Bunlarla birlikte sayı 200 - 250 civarında. Bazıları da çok hafif olarak sağlık kuruluşlarına başvurmadan kusma, ateş, ishal şikayeti ile evlerinde atlatıyorlar. Bu mantarları bile bile yemek gerçekten enteresan. İnsanların zehirli, zehirsiz mantarı tanıma şansı ve alabileceği önlemi çok fazla yok. Bu durum tıpkı Rus ruleti oynamak gibi bir şey" diye konuştu.

Doğada yetişen mantarların yenmemesi gerektiğinin altını çizen Telatar, şunları kaydetti:

"Doğada yetişen mantarların her an risk taşıdığını zehirsiz olamayacağını hiç kimse garanti edemez. Maliyetsiz bir yiyecek, ulaşması kolay, vatandaş satın almadan kendisi toplayabiliyor. Sadece satılmasını yasaklamak çözüm değil. Doğadan toplanan yabani mantarların hiç bir bilimsel yöntemle zehrini sıfıra indirme durumu da söz konusu değil. Teknolojiyi kullanarak mantarları tanıma şansımız zor hele çıplak gözle tanıma şansımız hiç yok. Olası mantar zehirlenmeleri karşısında kişiler şüphelendikleri andan itibaren derhal sağlık kuruluşlarına baş vurmalılar."

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x