Bunu yiyen ölüyor!
banner40

banner39

Bunu yiyen ölüyor!

10 Ekim 2014 Cuma 10:23

Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, Kanlıca mantarına benzer zehirli mantar türü olduğunu, vatandaşların dikkat etmesini söyledi.

Bunu yiyen ölüyor!
Ünal, son günlerde iklimin müsait geçmesi sonucu ormanlık arazilerde bol miktarda "Koç, Kanlıca" ve diğer mantar türlerinin çıktığını söyledi. 

Vatandaşların fırsattan istifade ederek, ormanlık alanlara mantar toplamaya gittiğine dikkati çeken Ünal, şöyle konuştu: "Bilinçli tüketildiği takdirde doğadaki mantarlar protein, mineral ve vitamin bakımından çok zengin ancak insanlar zehirli veya zehirsiz mantarı ayırt edemedikleri takdirde üzücü hadiseler yaşanabiliyor. Bu bakımdan vatandaşlarımız, bildikleri yerlerden mantar toplamaya özen göstersin. Ayrıca, zehirlenmelere önlem olarak kültür mantarlarını tavsiye ediyorum.

Hem kaliteli hem de kökeni belli. Tereddüde maruz kalmadan tüketebileceğimiz bir mantar, kültür mantarı.




Doç. Dr. Ünal, Türkiye'de Amerikan kökenli "köygöçüren" diye bir mantar bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Diğer adı 'Amanita', bir tanesi bile yetişkin insanı öldürebilecek düzeyde. Son günlerde sıkça toplanan, Kanlıca mantarına benzeyen zehirli bir mantar türü var. Bunu da ayırt etmek oldukça zor. Buna karşı da vatandaşlarımızın azami dikkat göstermesini istirham ediyorum. Zehirli mantarla zehirsiz mantar arasındaki bir tercih, Rus ruletine benziyor. Son yemeğiniz mantar olmasın, hiçbir mantar hayatınız kadar tatlı değildir."

Ünal, KÜMMER olarak önümüzdeki aylarda bir Avrupa Birliği (AB) projesi yaparak, vatandaşlara mantar toplama eğitimi vermeyi ve bunu sertifikalandırmayı planladıklarını bildirdi.

Bunun yanı sıra, toplanan mantarların araştırma merkezine teslim edilerek çeşitli boy ve standartlarda sınıflandırılarak tüketime sunulmasını düşündüklerini aktaran Ünal, şöyle devam etti: "Sertifikalı kurumlardan alınan mantarlarla mantar zehirlenmelerinin önüne geçmeyi amaçlıyoruz.

Bu mantarlardan Kastamonu'daki araştırma merkezimizin danışmanlık yaparak ürettiği mantarlar var, 'köylerde kayın mantarı' dediğimiz. Bu da kültür mantarı grubuna giriyor. Vatandaşlarımız, bu mantarları alarak gönül rahatlığıyla tüketebilir. Bir de vatandaşlarımızda doğru bilinen yanlış inançlar var. Örneğin, 'kurtlu mantarlar zehirsizdir' gibi bir inanış var, bu doğru değil. Bunlar bilimsel süzgeçten bilgiler değil."

Bu şekilde bir çalışmanın Türkiye'ye çok faydası olacaktır. Sertifikalı mantar toplayıcısı yetiştireceğiz yani. Öte yandan, vatandaşlarımızın mantar topladığı yerler yabani hayatın olduğu alanlar.

O yüzden tedbirli olmakta fayda var. Ama silahla gidilmesini kesinlikle tavsiye etmem. KÜMMER'in araştırma merkezinin sitesinde mantara ilişkin çok detaylı bilgiler oluşturacağız yakın zamanda. Çalışmalarını sürdürüyoruz. Ülkemiz halkının istifadesine sunduğumuzda bunun da insanlarımıza çok yararlı olacağını düşünüyorum."

Sabri Ünal, mantar zehirlenmesinin mide bulantısı, kusma ve görmede farklılıkların yaşanması gibi belirtilerinin olduğunu vurguladı.

Mantar yedikten sonra böyle bir durumla karşılaşılması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna vakit geçirilmeden müracaat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x