Balık yağı alerjik hastalıklardan koruyor
banner40

banner39

Balık yağı alerjik hastalıklardan koruyor

23 Ekim 2013 Çarşamba 17:41

Omega 3 yönünden zengin olan balık alerjik hastalıklara ve astıma karşı koruyor.

Balık yağı alerjik hastalıklardan koruyor
Orzaks Medikal Direktörü İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Hocaoğlu,  omega 3 yönünden zengin olan balığın alerjik hastalıklara ve astıma  karşı koruduğunu söyledi.

Zeka gelişimi, kalp damar sağlığı, bağışıklık sistemi ve pek çok kronik  hastalığın tedavisinde önemli rol oynayan omega 3 yağ asitleri, alerjik  hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynuyor. Soğuk sularda yetişen  balıklarda daha çok bulunan Omega 3, bağışıklık sistemini destekleyerek  başta astım olmak üzere alerjik hastalıkların (besin alerjisi, atopik  dermatit) anneden bebeğe geçişini engelliyor. Alerjik hastalıklar ve  beslenme ilişkisi üzerine bir açıklama yapan Orzaks Medikal Direktörü İç  Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Hocaoğlu, hamileyken omega 3 yönünden  zengin gıdalar tüketen ve omega 3 destek ürünleri kullanan annelerin  çocuklarında alerjik hastalık riskinin daha düşük olduğuna dikkat çekti.  

Anne adaylarının gebelikleri süresince tükettikleri omega 3 yönünden  zengin gıdalarla bebeklerinde alerjik hastalık ve astım gelişme riski  arasında ilişki olduğunu kaydeden Dr. Hocaoğlu, "Gebelik döneminde  özellikle omega 3 yönünden zengin balık tüketen ve destek ürünleri  kullanan astımlı annelerin bebeklerinde astım ve alerjik hastalık riski  yüksek oranda azalıyor.

Özelikle ton balığı, uskumru ve hamsi gibi yağlı  balıkların yenilmesi ve omega 3 yağ asitlerini zengin oranda barındıran  balık yağlarının kullanımı, anne adayları için büyük önem taşıyor. Anne  adaylarının haftada en az iki kere temiz sularda avlanmış balıkları  yemeleri ya da eczanelerde satılan omega 3 destek ürünleri tüketmeleri  gerekiyor. Çünkü alınan omega 3 miktarı arttıkça çocuktaki alerjik  hastalıklara yakalanma riski de buna paralel olarak azalıyor" dedi.
Balık etini değerli kılan unsurun yüksek kaliteli protein ve diğer  besinlerin yanı sıra omega 3 yağ asitleri içermesinden kaynaklandığını  ifade eden Dr. Lütfi Hocaoğlu şunları söyledi:
"Ton balığı ve somon gibi soğuk sularda yaşayan balıklar bu bakımdan  daha değerlidirler. Omega 3 yağ asitleri, iltihap önleyici etkiye  sahipler. Astım da alerjik iltihaplı bir hastalık olduğu için omega 3  yağ asitleri bronşlarda inflamasyon (iltihap) oluşumunu, dolayısıyla da  astımın ortaya çıkmasını önlüyor. Ancak ülkemizde bu tür balıkların taz  eolarak tüketimi az olmaktadır. Ayrıca balıkların içerebileceği ağır  metal riskinden dolayı temiz sulardan avlanan balıklar tercih  edilmelidir. Bu nedenlerden dolayı anne adayları eczanelerde satılan,  kaynağına güvenilir omega 3 destek ürünleri kullanabilirler."

Dr. Lütfi Hocaoğlu, taze balık yerine derin dondurucularda saklanan  işlenmiş balık yiyen annelerin bebeklerinde ise astım riskinin daha  yüksek olduğuna dikkat çekti. Derin dondurucularda saklanan işlenmiş  balıkların omega 6 yağ asitleri içerdiğini belirten Dr. Hocaoğlu, "Omega  6 yağ asitleri herhangi bir iltihap önleyici etkiye sahip olmadıkları  gibi iltihabın ilerlemesine bile neden olabiliyorlar" diye konuştu.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x