Arıcılar bal hasadına başladı
banner40

banner39

Arıcılar bal hasadına başladı

24 Ağustos 2016 Çarşamba 15:28

Mayıs ayıyla birlikte çeşitli bölgelerdeki yaylalara göç eden Karadenizli gezginci arıcıların bal hasadına başladıkları bildirildi.

Arıcılar bal hasadına başladı
 Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye bal üretiminin yüzde 65'ini oluşturan çiçek balı hasadına başlandığını söyledi.
Karadeniz'den çeşitli bölgelere giden birçok arıcının bal hasadı yaptığını belirten Aydın, "Kovanlardan bal hasadı yapan arıcılarımız, bu balları gerek süzme gerekse çerçeveli şekilde hazırlayarak satışa hazır hale getiriyor. Tahminimiz 20 Eylül'e kadar hasadın sürmesi. Bu tarihten sonra arıcılarımız memleketlerine dönmeye başlar." dedi.
Aydın, Karadeniz'den Doğu ve Güneydoğu'nun çeşitli yaylalarına giden arıcıların neredeyse tamamının yayla çiçeği balı ürettiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Bu çeşitte üretim geçen seneye oranla düşük gözlemleniyor. Dolayısıyla bu düşüş 2016 yılı rekoltesine de olumsuz yansıyacaktır. Bu sezon bal rekoltesinde yüzde 30 civarında düşüş bekliyoruz. Bu düşüşün nedenleri arasında hiç kuşkusuz hava şartları geliyor. Birçok bölgede hava şartları istediğimiz gibi gitmedi. Kimi bölgede çok yağmur oldu, kimi bölgede ise aşırı sıcaklar yaşandı. Maalesef bunlardan dolayı rekoltede düşüş de kaçınılmaz oldu."
Rekolte düşüşüne bağlı olarak çiçek balı fiyatlarında artış olabileceğine işaret eden Aydın, "Şu anda bir fiyat oluşmuş değil ancak geçen seneye oranla artış söz konusu olabilir. Arıcılarımız her yıl olduğu gibi bu yılda çok ciddi masraflar yaptı. Beklentimiz tüm arıcılarımız emeklerinin karşılığını almasıdır. Çünkü en zor mesleklerin başında arıcılık geliyor. Böylesine zor işi yapan arıcıların zarar etmesini kimse istemez. İnşallah her arıcı istediği kazancı elde eder." ifadesini kullandı.

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x