Tarihi konakların "zenginlik göstergesi"
banner40

banner39

Tarihi konakların "zenginlik göstergesi"

11 Mayıs 2015 Pazartesi 13:49

Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki bazı tarihi konakların içinde yer alan ve bir zamanlar yangınlara ilk müdahalede kullanılan "zenginliğin göstergesi" havuzlar, özenle korunuyor.

Tarihi konakların "zenginlik göstergesi"
Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli simgelerinden Safranbolu konakları, genellikle 3 katlı, ahşap ağırlıklı yapıları ve ihtiyaçlara uygun tasarlanmış estetik mimarileri kadar, süs havuzlarıyla da turistlerin ilgisini çekiyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu'da 18, 19. ve 20. yüzyıl başlarında inşa edilen konaklarının genellikle ortak kullanım alanı olan sofalarında, birinci ve hatta ikinci katlarında görülen havuzlar, verdikleri serinlik ve su sesiyle evde huzurlu bir atmosfer yaratmanın yanında, ahşap yapıların yangından korunmasında da önemli bir misyon üstleniyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalabalık aile yapısı, yağışlı iklim, kültürel ve maddi zenginlik gibi üç temel unsurun, Safranbolu konaklarının boyutunu ve biçimini belirlediğini, havuzların da yapılarda ayrı bir önem arz ettiğini söyledi.

Tarihi evlerin bir çoğunda havuz bulunduğunu ifade eden Aksoy, "Bu havuzlar büyük ustalık örnekleridir. Görsel olarak da mükemmelliği yansıtan bu havuzlar, ahşap yapılara en küçük zarar vermemektedir" dedi.

Aksoy, ilçedeki konaklarda yer alan havuzların, yüzme dışında pek çok işlevi yerine getirdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"İtfaiye teşkilatının bugünkü kadar hızlı ve gelişmiş olmadığı dönemlerde yapılan ahşap ağırlıklı bu konaklarda, yangına müdahale konusunda süs havuzları önemli rol üstlenmiş. Yangınlara ilk müdahaleler bu havuzlardan yapılmış. Konakların birinci ve ikinci katlarında bulunan havuzların diğer önemli işlevi ise huzurlu bir ortam sağlamasıdır. Günümüzde konaklar kadar bu havuzlar da özenle korunmaktadır ve turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir."

Araştırmacı Yazar Aytekin Kuş, bu havuzların halen 10 tarihi konakta bulunduğunu kaydetti.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x