Tarihi hamama 9 yıldır kiracı aranıyor
banner40

banner39

Tarihi hamama 9 yıldır kiracı aranıyor

31 Ocak 2014 Cuma 13:17

Tokat'ın Niksar ilçesinde bir evin altında bulunan ve Roma döneminden kalan hamama, sahibi, 9 yıldır kiracı arıyor

Tarihi hamama 9 yıldır kiracı aranıyor
Çepnibey Mahallesi'ndeki 2 katlı bir evin altında bulunan ve Roma döneminde kral kızlarının kullandığı tahmin edilen hamam, 2005 yılından bu yana kiracı bulunamadığı için işletilemiyor. Mülkiyeti, bir süre önce vefat eden Cemil Araslar'a ait olan hamam, mimari yapısıyla dikkati çekiyor.
Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Roma dönemine ait bir eser. Niksar Kalesi'nin dış surlarına dayanmış bu hamamın içinde özgün kurnalar var. O kurnaların üzerinde değişik resimler var. İnsan ve yırtıcı kuş figürü gibi çok çeşitli figürler mevcut" dedi.

Kaleden hamama yer altı geçitleri olduğuna dikkati çeken Yadigar, "Hamam, Niksar Kalesi'nden yer altı geçitleriyle aşağıya inişte Çanakçı Deresi güzergahına denk geliyor. Buradan şunu çıkarıyoruz; Niksar Kalesi'nden yer altı geçitleriyle Büyük Hamam'a indiği rivayet edilen kral kızlarının, bu hamamı kullandığı ortaya çıkıyor. Belediye olarak biz de buranın gezi güzergahı içerisine alınmasını ve UNESCO yetkililerinin dikkatini çekmeyi istiyoruz. Sahiplerinin burayı işletme noktasındaki çalışmalarına lojistik destek olmaya çalışıyoruz"  diye konuştu.



-  Hamam, çocuklar oynarken tesadüfen bulunmuş

Kayınpederine ait hamamın kiraya verilmesi işleriyle uğraşan Ahmet Soydan ise Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce koruma altına alınan hamamın, 90 yıl önce gün yüzüne çıktığını söyledi.

Hamamın tesadüfen bulunduğunu anlatan Soydan, "Üstü tamamen toprakla kapalıymış. Çocuklar oynarken tesadüfen bulunuyor. Açılıyor, bakıyorlar ki hamam" dedi.

Kayınpederinin vefatının ardından, kayınvalidesi uğraşamadığı için hamamla ilgilendiğini dile getiren Soydan, "Buranın ilk sahibi kayınpederim değil tabii ki. Burayı, kayınpederimin dedeleri, o zamanlar sahiplerinden satın almış. Hamam, daha sonra kayınpederime kalmış. Hamam 3 bölümden oluşuyor; soyunma, ılıklık ve yıkanma bölümü var" diye konuştu.

Odun ve kömür satışıyla uğraştığını dile getiren Soydan, hamamı işten anlayan ve hamam kültürünü bilen birine kiralamak istediğini söyledi. Eski kiracının hamamı 2005 yılına kadar işlettiğini belirten Soydan, "9 yıldır kiracı arıyoruz ama bulamıyoruz. Tarihi hamam hem yaşasın, hem ayakta dursun istiyoruz" dedi.

Soydan, kar amacı gütmediklerini, kira bedeli konusunda yardımcı olacaklarını belirterek, amaçlarının, 600 yıllık olduğu tahmin edilen hamamın hizmet vermesi olduğunu sözlerine ekledi. 

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x