Tarihi gar, müze olarak hizmet verecek
banner40

banner39

Tarihi gar, müze olarak hizmet verecek

10 Eylül 2015 Perşembe 16:21

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde TCDD'ye ait tarihi iki binanın müzeye çevrilerek turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Tarihi gar, müze olarak hizmet verecek
Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 Mayıs Mahallesi'ndeki yaklaşık yüz yıllık tescilli gar ve lojman binasının müze haline getirilerek turizme kazandırılacağını söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirecekleri "Tekkeköy Nostaljik Parkı Projesi" kapsamında iki binanın restore edileceğini, çevresinde tarihi dokuya uygun sosyal yaşam alanları oluşturacaklarını anlatan Togar, projeyi ilçe adına önemsediklerini belirtti.

TCDD'ye ait yolcu ve yük taşımacılığında da kullanılmış, hat ve yolcu indirme bindirme istasyonu ile konaklama binası şeklinde kullanılan binaların tescilli olduğunu bildiren Togar, "Biz bu alanı kiralayıp Tekkeköylü'nün, Samsun'un hizmetine sunmak istiyoruz. 10 yıldır projesi hazırlanmış bir hayalimizdi. 2014 seçimlerinde bu görev bize nasip olunca hayalimizi hayata geçirme kararı aldık" dedi.

Tarihi binaların çevresinde garla yaşıt ağaçların bulunduğunu dile getiren Togar, proje kapsamında garı çevresindeki yapılardan arındırarak, yeşili ve ağaçları koruyarak, peyzaj ve ışıklandırma çalışmaları yapacaklarını ifade etti.

- "Vagonla gezi turları yapılacak"

Tarihi gar binasının aslına uygun restorasyonunun ardından mübadele müzesi olarak düzenleneceğini kaydeden Togar, "Balkanlardan ülkemize göç etmiş vatandaşlarımızın evlerinde sakladıkları hatıra eşyaları burada toplayıp sergileyebilecekleri bir mübadele müzesini, ardından geçmişinin ortaya konulduğu bir Devlet Demiryolları müzesini oluşturmayı düşünüyoruz. Döşeli rayı da kaldırmayacağız. Burada birkaç vagonla 1-2 kilometrelik gezi turları yapılacak" diye konuştu.

Projenin yerli ve yabancı ziyaretçilerin dışında yöre halkının da kullanımına sunulacağını vurgulan Togar, şunları söyledi:

"Tarihi bir mekanı, şehre 'Nostalji Parkı' adı altında kazandırmayı amaçlıyoruz. Projesini hazırladık. Hem Anıtlar Kurulu hem Devlet Demiryollarından devri ve kiralanmasıyla ilgili sürecin sonuna geldik. Süreç tamamlandıktan sonra restorasyon çalışmasına başlayacağız. Burası tamamlandığında, vatandaşların yüz yıllık çınar ağaçlarının altında hoş vakit geçirebileceği oturma alanları ile süs havuzları, rekreasyon ve oyun alanlarının bulunduğu çok farklı bir yer olacak."

Togar, tarihi binaların da bulunduğu sosyal alanların 20 dönümü kapsadığını, 6 ayda tamamlanması planlanan çalışmanın yaklaşık 1 milyon liraya mal olacağını sözlerine ekledi. 
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x