Tarihi Bayburt evleri ilgisizlik kurbanı
banner40

banner39

Tarihi Bayburt evleri ilgisizlik kurbanı

04 Mart 2014 Salı 13:20

Bayburt’ta, 19. yüzyıldan itibaren taş ve ahşap ağırlıklı inşa edilen tarihi Bayburt evleri bakımsızlıktan yıkılıyor

Tarihi Bayburt evleri ilgisizlik kurbanı
Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAKÜTEM) Müdür Yardımcısı M. Yasin Taşkesenlioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'da bugüne kadar varlığını devam ettiren en eski evlerin 18. yüzyıla dayandığını, Bayburt’ta ise bu tarihin 19. yüzyıldan itibaren olduğunu söyledi.
 Kentte ayakta kalan en eski evin 1850’li yıllara ait olduğunu belirten Taşkesenlioğlu, “Bayburt evlerini bölgedeki ve Anadolu’daki diğer evlerden ayıran en büyük özellik yapılarda kullanılan Bayburt taşıdır. Bayburt taşıyla yapılan Bayburt evleri Anadolu Türk ev mimarisinin en güzel örneklerini bizlere sunar” dedi.

Taşkesenlioğlu, Zahit, Şingah, Uzungazi, Kadızade ve Galer mahallelerinde günümüze kadar ulaşan Bayburt evleri olduğunu ifade ederek, “Evlerin dış ve iç yapısına baktığımızda genelde iki kat ya da üstte bir köşk katı olmak suretiyle iki buçuk üç kat diyebileceğimiz bir dış hacmi vardır ve sarı taştan yapılmıştır. Bayburt evlerinde iç mekanda en önemli unsur haremlik ya da tandır evi denilen kısımdır ki bu kısım kırlangıç tavan örtüyle yöre halkının tabiriyle kırman tavan örtüsüyle örtülmüştür. Bayburt evi, haremlik ya da tandır evi denilen bu bölümün etrafında şekillenir. Haremlik ya da tandır evi dediğimiz bölüm bizim çadır kültürümüzün ev mimarisine yansımasıdır” diye konuştu.

Bayburt evinin içerisinde ahşap işlemeli detayların yer aldığını vurgulayan Taşkesenlioğlu, “Örneğin selamlık dairesinde yıkanmalık ve mumluk gibi detayların yer aldığı yüklük kısmı kapıyla birleşik olarak çok güzel ahşap işlemeli örnekleri bizlere sunuyor. Hatta çok özel işlenmiş ahşap tavanlar halen daha varlığını devam ettiren, yıkılmış ya da yıkılmaya yüz tutmuş evlerde mevcut” ifadelerini kullandı.

Taşkesenlioğlu, Bayburt evlerinin Anadolu’da kendisine has özellikleri nedeniyle kültür mirası olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Bu mirasa Bayburt Valiliği, Bayburt Üniversitesi, İl Kültür Müdürlüğü ile Bayburt Belediyesinin sahip çıkması gerekir. Bayburt taşından yapılmış bütün evler tabi ki Bayburt mimarisini yansıtmıyor, tarihi özelliği olmayan evler de var bunların içerisinde. Bayburt kültürünü yansıtan, şehrin dokusuna hizmet eden evlerin tespit edilip bir an önce restore edilerek varlıklarını devam ettirmeleri gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda da üniversitemiz olarak özellikle son birkaç aydır çalışmalarına başlayan Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak da üzerimize düşen çalışmaları yapıyoruz. Maalesef özellikle son 20 yıldır Bayburt’ta mimari doku, modern mimari ve modern yaşamla apartmanların çoğalmaya başlamasıyla birlikte yok olmaya başladı."

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x